Yeni doğan bebeğe çok fazla temas etmeyin!

Güncelleme Tarihi:

Yeni doğan bebeğe çok fazla temas etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2015 23:59

Yeni doğan bebeğin temizlik ve bakımında nelere dikkat edilmeli?

Haberin Devamı

Yeni doğan bebeğin doğması ile onun temizliğinin ve bakımının nasıl yapılacağına dair anne babalarda birtakım kaygılar ortaya çıkabilir. Bu kaygılar ilk bebeklerine sahip olan genç anne babalarda daha çoktur. Daha tecrübeli olan aile büyüklerinin varlığı, bu genç anne babalar için büyük destek sağlar. Göbek bakımı, cilt bakımı, saçlarının, tırnaklarının, ellerinin temizliği önemlidir. Bebeğin temizliğini ve bakımını yaptığınız su, temiz, kaynatılıp ılıştırılmış olmalıdır.

Göbek kordonu bakımı nasıl yapılmalı?

Genellikle göbek kordonu doğumdan sonraki 7- 10. günlerde düşer. Bu süre içinde göbek kordonunun temiz ve kuru kalması için alt bezinin üstünde, açıkta kalmasına, göbek kordonunun bebeğin idrarı ve gaitası (kaka) ile temas etmemesine dikkat edilmelidir. Bakım için çoğu zaman herhangi bir şey kullanmak gerekmemekle birlikte, nadir de olsa mikrop kapma riski vardır. Antiseptik alkol spreyleri mikrop kapma riskini azaltabilir. İyotlu antiseptikler kullanılmamalıdır. Mikrop kapma durumunda göbekte kötü koku ve akma, ıslaklık olur. Bu durumda hemen bir çocuk hekimi ile temas kurulmalıdır. Böyle dikkatli ve titiz bir bakım sonucunda kordon temiz kalır ve daha kolay düşer. Göbek bağı düştükten sonra, eğer göbekte açık yara kalmışsa; o bölge her gün antiseptik alkol ile temizlenir ve yine kuru kalmasına özen gösterilir. Bazen göbek düşmeden, bazen de düştükten sonra çok az bir kanama olabilir. Bu çoğu zaman normal olmakla birlikte fazla olması durumunda yine çocuk hekimine danışılmalıdır.

Haberin Devamı

Bebeğiniz huzursuz oluyorsa tırnaklarını uyurken kesebilirsiniz

Bebeklerin elleri kaynamış ılımış su ile ve bebek sabunu ile yıkanıp, silinip kurulanabilir. Bu işlem günde 3-4 defa yapılabilir.

Yeni doğan bebeklerde ilk haftalarda bebeklerin tırnakları uzun ve keskin ise bebeğin yüzünün çizilmesine neden olabilir. Bunu önlemek için hem bebeğin ellerine eldiven takmanız hem de tırnakları kesmeniz gerekir. Ufak bebek çıt çıt makasları ile bu işlemi yapabilirsiniz. Eğer bebek çok huzursuz oluyorsa tırnakları uykuda kesilebilir.

Yazın bebeğinizi günaşırı yıkayabilirsiniz

Bebeğin saçları yağlandıkça ve banyo sırasında yıkanmalıdır. İlk ay bebeğin banyosu yazın günaşırı veya her gün yapılmalı, kışın haftada 2-3 defa yapılmalıdır. Saç yıkama işleminde ve banyoda göz yakmayan bebek şampuanları kullanılmalıdır.

Gözlerindeki çapaklanmayı ılık su ile temizleyin

İlk aylarda bebeklerin gözlerinde çapaklanma olabilir. Bunun nedeni gözyaşı kanallarının bebeklerde dar olmasıdır. Çapakları temizlemek için temiz ılık su ve pamuk kullanılabilir. Gözlerdeki çapak çok yoğun olursa çocuk hekimine danışılmalıdır. Hekimin tavsiyesine göre göz damlası ve masaj uygulaması yarar sağlar.

Haberin Devamı

Bebeğinizin burun ve kulağını temizlerken dikkat!

Islatılmış bir parça pamukla veya bezle kulak temizliğini yapabilirsiniz. Pamuklu çubuk kullanmayın, kesinlikle kulak içine bir şey sokmayın, sadece görünen yerleri, dışını ve çevresini temizleyin.

Her gün burun delikleri kontrol edilmeli ve pislik görüldüğünde, tıkanıklık olduğunda temizlenmelidir. Çok yumuşak bir mendil ile temizlenmelidir. Burun içine kesinlikle hiçbir şey sokulmamalıdır.

Bebeklerin alt temizliğinde dikkat edilecekler

Bebeklerin altı ilk haftalarda, sık sık değiştirilmelidir. Altları kuru tutulmalıdır. Aksi halde altı ıslak kalan bebeğin cildi çok çabuk zarar görür, bebeğin huzursuz olmasına ve pişik olmasına neden olur. Bebeğin altının her ıslandığında ya da kirlendiğinde değiştirilmesi, ıslak kalmasını önleyen alt bezlerinin kullanılması uygundur. Alt temizleme işleminde kullanılacak tüm malzemeler hazırlandıktan sonra bu işleme başlanmalıdır. Alt temizliği için temiz ılık su kullanılması uygundur. Bebeğin alt temizliği yapılırken güvenli yerde yapılmasına dikkat edilmeli, düşmesini ve üşümesini önleyecek önlemler alınmalıdır. Alt temizleme işlemi sırasında bebek bir oyuncak ile oyalanırsa huzursuz olmadan bebeğin altı temizlenebilir. Alt temizleme işlemine başlamadan önce, eller çok iyi yıkanmalıdır. Kız bebeklerin temizliğinin önden arkaya doğru yapılması önerilir. Her temizleme işleminden sonra bebeklerin altı, yumuşak bir havlu bez ya da kağıtla kurulanıp koruyucu krem sürülmelidir. Alt temizlemek için bebeklerin bezi açıldığında, özellikle de erkek bebeklerin tuvaletlerini yapabileceğini düşünerek tedbirli olmak gerekir.

Haberin Devamı

Pişik nasıl önlenir?

Her bebekte zaman zaman görülebilen ve annelerin en çok dikkat etmesi gereken bir durumdur. Pişik bebeğin altının ıslak veya kirli kalmasından dolayı bacak aralarının ve kalçasının tahriş olmasıdır. Bu durum bebeğe çok rahatsızlık verecektir. Pişikleri önlemek için bezi sık değiştirmeli, bebeğin altını ıslak ve kirli bırakmamak gerekir. Ayrıca koruyucu krem kullanmanız doğru olacaktır. Pişik oluştuğu zaman doktorunuza danışın, bez değişimini daha fazla yapın, pişik kremi kullanın, daha emici ve kaliteli bezler kullanın.

Yeni doğan bebeklerle çok fazla temas kurmak hastalıklara sebep olur mu?

Yeni doğan bebeklerle çok fazla temas etmek, bebeğin hastalığa yakalanma riskini artırır. Çünkü yeni doğan bebeğin vücudunda hastalıklara karşı koruyucu faktör olan antikorlar henüz oluşmamıştır. Yeni doğan döneminde, bebeklerin hastalıklara karşı korunmasında; en önemli koruyucu faktör anne sütündeki antikorlar ve diğer koruyucu faktörlerdir. Anne sütü alamayan bebekler bulaşıcı hastalıklar açısından daha büyük tehdit altındadır. Bebeklerin hepatit B dışındaki diğer aşıları henüz aşıları yapılmadığından ve hastalıklarla karşılaşıp antikor oluşturmadıklarından böyle bir durum söz konusudur. Bundan dolayı yenidoğan ile çok yakın aile fertleri dışındaki kişilerin temas etmemesi en doğru olandır.

Haberin Devamı

Anne baba ve diğer aile büyükleri de bebekle temas kuracakları zaman mutlaka ellerini yıkamalı ve mümkün oldukça bebeği yüzünden öpmemelidir. Ayrıca bebeği korumak için bebekle temas kuracak aile büyüklerinin çocuk doktorunun önereceği aşıları yaptırmaları uygundur.

Uzman Çocuk Doktoru Ali Muslu 

BAKMADAN GEÇME!