Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2015 13:00
Beslenme Uzmanı Dr. Gönül Ateşsaçan'dan sağlıklı beslenmeyle ilgili öneriler...
Aç değilseniz yemeyin ve yerken de yüzde 75 doyma kuralını uygulayın. Evde veya dışarıda yerken mümkün olduğu kadar basit şekilde beslenin. En fazla 3 veya 4 yiyeceği karıştırın. Mevsimlere göre beslenmeye özen gösterin. Yazın sulu ve serin gıdalar, kışın sıcak ve kuru gıdalar tüketin. Tatlandırıcı ve şeker kullanmayın. Yiyecekleri 30-40 kez çiğneyin. Ağızda çiğnenen asidik gıdalar alkali olurlar ve midede o denli az asit oluştururlar. Bu da kilo vermeye yardımcı olur. Yemek sırasında su veya sıvı tüketmeyin. Sindirim yavaşlar, fermantasyona izin verecek şekilde tükürük ve mide salgıları sulanır. Öğün aralarında günde toplam 10-12 bardak yaklaşık 2 litre (saf ve alkalik) su tüketin. Sabah kalkınca 2 bardak, kahvaltıdan sonra 2 bardak, yemekten sonra 2 bardak, akşam yemekten sonra ve yatmadan önce 2 bardak su içmeye çalışın. Çok ağır bedensel çalışmıyorsanız daha hafif beslenin. Yemeklerinizi sakin bir ortamda, oturarak, huzurlu olarak yiyin. Ne kadar hızlı yerseniz, o kadar yavaş hazmedersiniz. Bu da kilo almanıza neden olur. Hastayken, ateşiniz varken sulu gıdalar tüketin. Duygusal çöküntü yaşıyorsanız, kızgın, endişeli ve üzüntülü iseniz yemek yemeyin. Sindirim sistemi kapanır, çalışmaz. Yediğiniz her şey kalır, asit ve toksin üretir. Bu durumlarda oruç tutmak iyidir. Unutmamak gerekir ki önemli olan ne yediğinizdir, ama daha da önemlisi ne kadar yediğinizdir.
Doğru beslenme için öneriler
- Yüksek glisemik indeksli yiyecekleri tüketmeyin.
- Düşük glisemik indeksli yiyecekler tüketin.
- Lifli gıdalar tüketin.
- Çok pişmiş ve kaynamış yağdan, bira ve şekerden kaçının.
- Yüzde 30, yüzde 50 taze ve çiğ gıda tüketin.
- Sentetik ve rafine gıdalardan kaçının.
- Soğuk iyi preslenmiş yağ ile sebze suyu tüketin.
- Yağlı, işlenmiş et ve et ürünlerinden kaçının.
- Organik tavuk, balık, dana, hindi, tüketin, bu arada sebze yemeği ana yemek olsun, et yemeği garnitür olsun.
Mide için öneriler
- Sıvı gıdaları yemekten 2 saat sonra tek başına tüketin.
- Yemekte küçük bir bardak sıvıdan fazlasını tüketmeyin (120 ml).
- Yemekte çay ve kahve içmeyin (1,5 -2 saat sonra veya 1 saat önce için).
- Yemekte süt içmeyin (1,5 -2 saat sonra veya 1 saat önce için).
- Meyveleri tek başına tüketin (1,5 -2 saat sonra veya 1 saat önce yiyin) Yemeği sıkılınca yemeyin, acıkınca yiyin.
- Yemekten sonra 35-45 dakika dinlenin, hazmı kolaylaştırır. Mide ilacı antiasidleri kullanmayın.
- Yemekten sonraki 3 saat içinde uyumayın.
Bağırsaklar için öneriler
- Sabahları büyük bir bardak greyfurt suyu için, ardından 30 dakika bir şey yemeğin.
- Yemekte kahve, kola ve çay içmeyin, yemekten 1,5 saat sonra için.
- Her gün minimal 15 dakika egzersiz yapın.
- Çok fazla yemekten ve çok fazla öğünden kaçının. İşlenmiş gıda ve şekerden uzak durun.
- Her gün aynı şeyleri yemeyin, değişiklik yapın.
- Sigara içmeyin.
- Lifli gıda tüketin.
İHA