Yazlık evleri dekore etmenin püf noktaları

Güncelleme Tarihi:

Yazlık evleri dekore etmenin püf noktaları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2017 14:49

Bir yazlık evin iç mimari ana tasarım kararlarında; evin bulunduğu bölgenin iklim şartları, evin mimarisi, mimarinin konumlandırılışı, ev içerisine alınan güneş ışığı ve evin kullanım sıklığı gibi pek çok parametre rol oynar. Fakat her bir yazlık evin karakterine göre değişkenlik gösterebilecek olan tasarım parametreleri dışında, bazı ortak iç dekorasyon öğelerinden de söz edilebilir.

Haberin Devamı

Bir yapının kullanıcı ihtiyacını fonksiyonel bir şekilde karşılaması ise kullanıcının kendisini o yapıya ait hissedeceği, estetik bir mekan tasarımı sağlanmasından geçiyor. Yüksek İç Mimar Selcan Sezer ve Mimar Umut Tümöz konu ile ilgili ipuçları veriyor…

Yazlık evlerin, mevsimsel olarak farklı dönemlerde ve farklı fonksiyonlarda kullanıldığı düşünülürse; tüm hava şartlarına dayanıklı, bakımı ve temizliği kolay ürünlerin seçilmesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca mekanları yaz, gerektiğinde kış aylarında rahatça kullanabilmek adına sıcak bir atmosfer yaratabilecek ürünlerin seçilmesi de önemli. Çünkü zeminde seçilecek olan malzemenin (doğal taş, doğal ahşap, vs.) veya duvarda kullanılacak olan renk veya kaplamanın (duvar boyası, duvar kağıdı, tuğla duvar vs.) birbirleriyle renk ve sıcaklık uyumu mekanın belli bir dengeye ulaşmasına yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

Yazlık evleri dekore etmenin püf noktaları

YALIN BİR BAKIŞ AÇISI TERCİH EDİLMELİ

Yazlık evlerin, mevsimsel olarak farklı dönemlerde ve farklı fonksiyonlarda kullanıldığı düşünülürse; tüm hava şartlarına dayanıklı, bakımı ve temizliği kolay ürünlerin seçilmesi doğru olacaktır. Bunun dışında mekanı hem yaz hem de gerektiğinde kış aylarında rahatça kullanabilmek adına sıcak bir atmosfer yaratabilecek malzemeler/ürünler seçilebilir. Minimal bir tasarım çizgisi; yorucu olmayan sade mobilyalar/ürünler, olabildiğince az eşya ile mekanın boşluğunu tasarlamak, şehrin karmaşıklığından uzak kalınan ve çoğunlukla dinlenme amaçlı tercih edilen yazlık evlerinin kullanım konseptine uygun olabilir.

MOBİLYALARIN SUYA VE NEME KARŞI DAYANIKLI OLMASI ÖNEMLİ

Mobilyada kullanılan ve üst bitiş malzemesi kumaş olan ürünlerin güneşin ultraviole ışınlarının zararlı etkilerine karşı dayanıklılığı tescillenmiş olması önemlidir. Dış mekanda da uzun süre dayanabilecek, iç nemi atılmış, örneğin bambu gibi malzemeden oluşan mobilyalar hem şık, hem de fonksiyonel olarak değerlendirilebilir. Ayrıca hareketli mobilyaların olabildiğince hafif, kolay taşınabilir ve portatif olması, dinlenmeye ve uzun vakit geçirmeye yönelik oturma üniteleri – puflar & minderler, yazlık ev konseptine uyum sağlayabilir. Genel ürün seçimlerinde ise; evin konumlandırıldığı bölgeye ait yerel malzemeler, hem malzeme tedarik kolaylığı hem de ilerisi için bakım-onarım kolaylığı anlamında sürdürülebilir olacaktır. Bunların dışında; özellikle sabit mobilya ahşaplarının, varsa parkenin son katmanındaki koruyucu cilalar su ve neme dayanıklı nitelikte olup, mümkünse thermowood ürünler kullanılması (fırınlarda yüksek derece ısılarda kurumaya bırakılıp iç neminin atılmış olması) önemlidir. Bu sayede mobilyalar ve malzemeler ileride oluşabilecek kabarmalara veya hasarlara karşı dayanıklı olacaktır. Dış mekan zemin kaplama malzemelerinde; gün içerisinde bu yüzeylerin suya maruz kalacağı göz önünde bulundurulursa, dokulu doğal taşlar veya yüzeyi kaygan olmayan seramikler (Lappato) tercih edilebilir.

Haberin Devamı

Yazlık evleri dekore etmenin püf noktaları

SEÇİLECEK OLAN BİTKİLERE GÖRE BİR SULAMA ALTYAPISI BELİRLENMELİ

Yazlık bir yapı mimarisinin de yalıtımın tüm olası dış koşullar göz önünde bulundurularak tasarlanması da önemlidir. Yalıtım, en az evin iç mimarisi kadar önem taşır. Ayrıca yazlık ev peyzajında; yine yapının bulunduğu bölgenin iklimine göre seçilebilecek olan bitki seçimi de önemlidir.

Seçilecek olan bitkilere göre bir sulama altyapısı belirlenmeli ve son tasarıma göre çevre/peyzaj aydınlatması tasarlanmalıdır. Yazlık ev bakımının ince işlerini de kapsayan tadilat veya yenileme odaklı boyutu için yine yapının bulunduğu bölgenin inşaat dönemlerine uygun olarak yapılması; kullanıcıya, çevre sakinlerine ve uygulamacıya birçok anlamda kolaylık sağlayacaktır. Yazlık bir yapının bakımı, inşaatı veya tadilatı; çoğunlukla ilkbahar aylarında, bölgenin henüz kalabalıklaşmadığı dönemlere ve sıcağın/nemin henüz yoğun olmadığı sakin dönemlere denk getirilebilir. Buna ilaveten; yapının onarımında ise mevcut ürünlerin ve malzemelerin muhafaza edilmesi, olabildiğince bu mevcut malzemeler üzerinden yenileme yapılması sağlıklı olacaktır. Örneğin; var olan mobilya ve ürünlerin bütünüyle değiştirilmesi yerine kumaş/bitiş malzemelerinin yenilenmesi veya zemin malzemelerinin, yapılabiliyorsa sistre sonrası koruyucu son katmanının sürülmesi gibi tadilat odaklı yenilemeler; maliyet, zaman ve sürdürülebilir çevre parametreleri göz önüne alındığında çok daha elverişli olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!