Güncelleme Tarihi:
Yaz mevsiminde göz ve göz çevreniz vücudunuzun dış ortama açık bölgeleri olduğundan güneşten yayılan ultraviyole (morötesi) A ve B radyasyon ışınlarına sürekli maruz kalır. Bu durumda göz sağlığınızı olumsuz etkileyecek problemlerle karşılaşma ihtimaliniz artar. Bunlar;
Güneş ışınlarına yıllar içinde fazlaca maruz kalan bir kişilerde katarakt oluşumu hızlanabilir veya mevcut kataraktın ilerlemesi söz konusu olabilir.
Havuz suyunun dezenfeksiyonunda yararlanılan klor bazlı maddelerin uygunsuz kullanımı göz yüzeyinde tahrişlere, kornea yüzey bozukluklarına ve gözün bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Böyle durumlarda havuz kaynaklı enfeksiyon riski çok artar. Ayrıca fazlaca kişinin kullandığı daha küçük çaplı havuzlarda su devir daimi yetersiz kalabileceğinden, havuzu kullanan farklı kişilerin vücut floralarında doğal olarak bulunan bakteriler geçiş göstererek başka kişilerde enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu enfeksiyonların önüne geçebilmek için öncelikle havuz işletmesinin suyu usulüne uygun şekilde dezenfekte etmesi ve su devir daimini sağlaması gerekir. Göz enfeksiyonları açısından havuz suyuyla teması asgariye indirmek ve bu amaçla yüzücü gözlüğü kullanmak etkili bir yöntemdir. Gözlerinde enfeksiyon olan kişiler diğer havuz kullananların sağlığını düşünerek bulguları düzelene ve bulaştırıcılık dönemi geçene kadar havuz kullanmamalıdır. Ayrıca havuz sularında enfeksiyona neden olan tek unsurun klor olmadığı ve havuz suyuna karışan idrar ve ter artıklarının da benzer enfeksiyonlara sebep olabileceği unutulmamalıdır. Bu şekilde bulaşan enfeksiyonların başlıca belirtileri kızarıklık, çapaklanma, bulanık görme, kaşıntı, yanma ve batmadır.
Lens kullananların havuza lensleriyle girmemeleri çok önemlidir. Havuzda göz enfeksiyonu açısından risk oluşturan tüm unsurlar kontakt lens kullananlar için daha da önemlidir. Zira kontakt lens kullanıcıların göz yüzeyi enfeksiyonu riski normal bireylerden daha fazladır. Özellikle havuz kaynaklı kornea enfeksiyonlarının kalıcı görme bozukluklarına sebep olabileceği unutulmamalıdır. Görme bozukluğu olan ve havuz/denizde yüzerken daha net görmek isteyenler, bu amaçla üretilmiş numaralı özel yüzücü gözlüklerinden temin edebilir. Denize lensle girmek her ne kadar havuz kadar tehlikeli olmasa da en ufak bir dalgada lensler kaybolabileceğinden veya denizin tuzlu suyuyla temas eden kontakt lenslerin materyalleri bozulabileceğinden tavsiye edilmez.
Havuza kontakt lensleriyle giren kişilerde ise göz bulgularıyla orantısız şiddetli göz ağrısı göz ağrısı Acanthamoeba paraziter (göz yiyen parazit) enfeksiyonunu düşündürür. Tedavi enfeksiyon ajanının türüne, eşlik eden bulgulara göre değişmekle birlikte antibiyotik damlalarıdır.
Derin dalışlar yüksek basınç değişikliklerine neden olduğundan göz içi basıncının da anormal bir şekilde dalgalanmasına yol açar ve dolayısıyla glokom (göz tansiyonu) hastalarına önerilmez. Derin dalış sırasında kontakt lens kullanıcılarında lensler göz yüzeyine yapışabilir ve suni gözyaşlarıyla çıkarılmalıdır. Kontrolsüz bir şekilde dalış yapanlarda oküler dekompresyon hastalığı ortaya çıkabilir. Bu hastalarda çift görme, görmede bulanıklık veya görme kaybı, görme alanının tek tarafının kararması gibi bulgular ortaya çıkabilir ve bu durumun acilen tedavi edilmesi gerekir.