Güncelleme Tarihi:
İshal dışkının sulu olması ve sayıca artmasıdır. İlaçlar, yiyecekler, çok fazla meyve suyu içmek ve besin alerjileri ishale sebep olabileceği gibi çocuklarda en sık sebep mikroplardır.
Yaz Aylarında Sebep Virüsler
Özellikle yaz aylarında genellikle ishallere virüslerin sebep olduğunu söyleyen Pediatri Uzmanı Dr. Özlem Ekiz Yörükalp, iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden, sağlıklı olmayan yiyecek ve içeceklerden, kirli içme sular ve kirli ellerden virüs bulaşıp ishale sebep olabileceğini söylüyor.
Virüs İki Gün İçinde Kendini Gösterir
Mikrobun vücuda girdikten 4-48 saat sonra belirtilerini göstermeye başladığını kaydeden Dr. Özlem Ekiz Yörükalp, “Dışkı su gibi olabilir veya yumuşak kıvamda, içinde kan veya sümük olabilir. İshalle beraber karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, ateş görülebilir.” diyor ve devam ediyor.
Kaybedilen Sıvı Yerine Konulmalı
İshalde dikkat edilecek en önemli konu vücudun sıvı dengesidir. Vücuttan kaybedilen sıvının yerine konması gerekir. Vücuttan sıvı kaybı (dehidratasyon) belirtileri halsizlik, dilde kuruma, göz kürelerinde çökme, gözyaşının ve idrarın azalmasıdır.
Su Kaybını Önlemek için
Su kaybını önlemek için bol sıvı (su, ayran, sulu gıdalar) verilmelidir. Ayrıca sıvı kaybı ile beraber tuzda kaybedildiği için kusması olmayan çocuklarda ağızdan tuz içeriği dengelenmiş özel sıvılar (oral rehidratasyon sıvısı) doktor önerisi ile kullanılabilir. Kusması olan çocuklarda sıvı kaybı sağlık kuruluşlarında damardan sıvı vererek karşılanabilir.
Diyet Kısıtlaması Yoktur
İshallerde ciddi bir diyet kısıtlamasına gerek olmadığı halde ekmek, tost, pirinç pilavı veya çorbası, patates, elma, muz, havuç, yoğurt gibi dışkıyı daha katılaştıracak besinler tercih edilebilir. Özellikle yoğurt içinde yararlı bakterilerde olduğu için ishal dönemlerinde iyi bir besindir. İnek sütü ishal dönemlerinde iyi sindirilemeyip, gaz ve ishalde artışa sebep olabilir. Onun yerine ayran tercih edilebilir.
Mutlaka Doktora Başvurun!
• Çocukta ishal birkaç günden fazla sürerse
• Ciddi susuzluk belirtileri olmuşsa
• Çocuk çok halsizse
• Dil kupkuruysa ve son 6 saatte idrar yapmamışsa
• Dışkıda kan veya sümük varsa, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.