Yazın cilt bakımına 2 kat önem verin!

Güncelleme Tarihi:

Yazın cilt bakımına 2 kat önem verin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2013 11:15

Güneş ve denizin yıpratıcı etkilerinizi aza indirmek mümkün.

Haberin Devamı

Yazın güneş ışınları, deniz ve havuz suyu cildimizi çok yıpratıyor. Dermatolog Burcu Yamangöktürk Solak, yazın nasıl cilt bakımı yapılması gerektiğini anlattı.

Yaz aylarında derimiz yoğun güneş ışığından kendisini koruyabilmek için renk hücrelerini artırır. Dolayısıyla deri rengimiz koyulaşmaya, yani bronzlaşmaya başlar. Genel olarak arzu edilen görünüm bu olsa da son zamanlarda sayıları artan çalışmalarla gösterilen ve dikkat çekilen konu aslında güneşin yaşlanma sürecinde başrol oynadığı ve hatta kötü huylu bir takım lezyonları da tetiklediği yönünde.

Güneşin ve solaryumun neden olduğu hasara karşı doğru, yeterli korunmamak, bazı hormon içerikli ya da ışık duyarlılığına neden olan ilaçlardan kullanmak, genetik yatkınlık leke oluşumuyla da sonlanabilir.

Cilt lekeleriyle mücadele

Leke oluşumunda ve artışında güneşin rolü nedeniyle güneşten doğru korunma bütün leke tedavilerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Var olan leke ile mücadelede bir takım tedaviler uygulamak gerekebilir. Ancak tedavi için güneşsiz günlerin gelmesini beklerken yapmamız gereken lekelerin koyulaşmasını ve yenilerinin oluşmasını önlemek amacıyla güneşten etkin korunmaktır.

Koruyucu kremler

Güneşten koruyucu kremlerin etkinlikleri koruma faktörlerine, fiziksel ve kimyasal bariyer varlığına göre değişir. Etkinlikleri 3-4 saat sürer ve su, ter temasıyla azalır. Dolayısıyla güneşe çıkmadan 20 dakika önce güneş koruyucuları sürerek ve 3- 4 saatte, suya girdikten sonra tekrarlayarak ve güneş altında geçirilen zaman sonrasında deriye uygun nemlendiricilerle güneş altında kuruyan deriyi nemlendirerek güneşten etkin korunabiliriz. Buna ek olarak açık renkli, kapalı kıyafetler, geniş şapka ve güneş gözlüğü gibi aksesuarlarla da korunma önlemleri artırılabilir.

Yazın cildimizin yağ oranı artıyor

Derimiz sıcak yaz günlerinde güneşin kurutucu etkisine karşın nem ve sıcaklık artışıyla aşırı terlediğinden yağ üretimini artırır. Bununla beraber eğer biz doğru ürünlerle derimizi temizlemezsek, uygun olmayan kozmetikler kullanırsak ya da yağ içeriği cildimize fazla gelen güneş koruyucular kullanırsak gözeneklerimiz kapanabilir, siyah noktalar, sivilceler ya da yağ butonları oluşabilir. Oluşan bu cilt problemleri için öncelikle profesyonel bir cilt temizliği yapılmalıdır. Klasik cilt bakımlarının yanı sıra hidradermabrazyon sağlayan cihazlarla da su ve deri tipine uygun bazı solüsyonları vakum kullanarak uygulamak mümkündür. Düzenli yapılacak cilt bakımı ile derinin nem dengesini korumak mümkündür. Profesyonel bakımlarla beraber evde derinin günlük temizliği ve nemlendirilmesi de sağlanmalıdır. Bunun için deriye uygun doğru ürünler seçilmelidir. Bu dönemde derinin iklim değişikliğine adaptasyonu sağlanmalıdır. Yaz aylarında derinin temizliğinde kullanılan temizleyiciler, tonikler, nemlendiriciler ile kış aylarında kullanılan ürünler aynı olmamalıdır.

Yağlı ciltler için yaz bakımı

Yağlı deriler için yazın daha da artan yağ üretimini normale çekecek durulama gerektiren yıkama jellerinin kullanımı ve matlaştırıcı tonik uygulamaları tercih edilebilir. Ancak kuru deri için durum daha farklıdır. Güneşin de etkisiyle daha da kuruyan derinin üst yüzey savunma mekanizması azaldığından tahrişe, pul pul dökülmelere maruz kalacaktır. Dolayısıyla kuru derinin nemlendirilmesi çok önemlidir. Bu dönemde deri direncini artırmak için bariyer fonksiyonlarını artıracak derinin de yapısında zaten olan bir takım molekülleri de barındıran nemlendiriciler kullanmak gerekebilir.

Deriye esnekliğini ve bütünlüğünü sağlayan suyun derideki oranı %10’ un üzerinde olmalıdır. Su içeriği azalırsa deri kurur, klinik olarak pullanma, çatlama, egzema gibi birtakım deri hastalıklarına ve enfeksiyonlara meyil artabilir. Deride mevcut olan yapıtaşlar suyun deriden buharlaşmasını önler, çevreden deriye su çeker dolayısıyla su kaybını ve kurumayı engeller ve derinin direncini sağlar.
Nemlendiriciler derinin üst tabakasının su içeriğini artırmak ya da uygun seviyede tutmak amaçlı üretilen bileşiklerdir. Derinin ana yapısal elemanlarına benzer bileşikler olması tercih edilir. Nemlendiriciler yapılarında başkaca fonksiyonları olan ürünleri taşıyabilirler. Antioksidanlar, retinoik asitler, vitaminler, bitkisel yapıtaşlar, büyüme faktörleri, proteinler, güneşten koruma faktörleri nemlendiricilerin yapısına katılabilir. Dolayısıyla seçilecek uygun nemlendirici derinin ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Özellikle yazın seçilecek nemlendirici güneşle etkileşime girme ihtimali olan molekül içermemelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!