Portakal suyunun içindeki fruktozun bebeğe nasıl bir zararı var?
Haberin Devamı
Hamilelik döneminde beslenmenin büyük önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Ziya Mocan, anne adaylarına hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlığını koruyacak önerilerde bulundu. Mocan, “Gebelikte portakal suyundaki fruktoz direk bebeğe geçebilir ve bebeğin kilolu doğmasına, şeker hastası olmasına sebep olabilir. Bunun yerine 1 porsiyon elma ya da armut yenmeli” uyarısını yaptı.
İşte Prof. Dr. Ziya Mocan’ın yaptığı diğer uyarılar…
Günde 2 litre su içilmeli.
Haftada 3 kez balık tüketilmeli. Eğer balık tüketimi olmuyorsa Omega3 alınmalı. Derin su balıklarını tercih etmemek gerekir. Ayrıca kabuklu deniz ürünleri kesinlikle yenmemeli.
Hamileler aç kalmamalı, muhakkak ara öğün yemelidir. Ara öğünde 1 avuç ceviz ya da badem yenebilir.
Günde 1 yumurta tüketilmesi önerilir. Demirden zengin gıdalar tüketilmelidir.
Folik asit doğum defektlerini önleme açısından son derece önemlidir. Doğum öncesi reçeteniz folik asit için günlük tavsiye edilen dozu içeriyor olsa da B vitamini zengini tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yumurta yenilmeli.
Demir, bakır ve çinko alımı önem taşır.
Diyetinizin antioksidanlar bakımından zengin olmasına dikkat edin.
YASAKLI GIDALAR
Konserve, koruyucu madde içeren her türlü gıda, asitli içecekler, hazır meyve suları, kabuklu deniz ürünleri, şarküteri ürünleri (salam, sucuk sosis) cips, aşırı tuzlu gıdalar, fast-food ürünlerinden uzak durulmalı.
Adaçayı, biberiye çayı, kuzu karaciğeri haftada 1 gün alınabilir.
İthal kırmızı etler, salamura balık, ketçap, mayonez asla yenmemelidir.