Çocuk gelişiminde cinsel eğitim

Çocuk gelişiminde cinsel eğitim hakkında açıklamalarda bulunan Uzm. Pedagog Zeynep Şimşek, anne ve babalara önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

Sağlıklı bireyler yetiştirmek; zihinsel, sosyal, ruhsal ve cinsel yönden doğru yönlendirilmiş, gelişimini tamamlamış, kendiyle barışık bireyler yetiştirmek demektir.

Cinsel eğitim toplumumuz tarafından genellikle farklı şekilde algılanıyor. Bir tabu olarak görülüp üzerinde konuşulmaması gereken bir konu gibi üstü kapatılıyor. Çocuklarımıza yaşlarına uygun cinsel gelişimlerini anlatıp gerçek bilgiler paylaşabilirsek sağlıklı gelişimine yardımcı olmuş oluruz. Böylece bu konuyu zor ve karmaşık bir durum olmaktan çıkartırız.

CİNSEL GELİŞİM NE ZAMAN BAŞLAR? CİNSEL EĞİTİM NE ZAMAN VERİLİR?

Çocuklarda bu konudaki ilk farkındalık 3 yaş civarında başlar, cinsiyet kavramını fiziksel farklılıklarına bakarak anlamlandırmaya çalışırlar. Cinsiyetiyle ilgili çeşitli sorular sorarlar.

Burada çocuklar fiziksel farklılığını fark ederek gelişimi özelinde sorular yöneltmektedir. Çocuğa cinsiyetini söyleyerek, “sende eksik ya da fazla hiçbir şey yok, erkeklerin (kızların) bedeni böyledir. Bu organlarınızda herhangi bir değişiklik meydana gelmeyecek” gibi kısa ve gerçek bir cevap verilmelidir.

Haberin Devamı

EĞER TABULAŞTIRIRSANIZ DAHA ÇOK MERAK EDER?

Çocuk cinselliği anlamlandıramaz, çocuk sadece merak eder. Her şeyi merak ettiği gibi bu konuyu da merak eder. Eğer tabulaştırırsanız daha çok merak eder. Kaçamak cevaplar vermemek, sakin ve kendi içinizde tutarlı olmak önemlidir.

3-6 yaş arasındaki çocukların genellikle sordukları sorulardan bazıları şu şekildedir:

“Ben nasıl dünyaya geldim?”

Bu yaş grubundaki çocuklara yine durumu yaşına uygun şekilde net ve kısa, ayrıntıya girmeden anlatmalıyız. Örneğin, “sen benim (annenin) karnımdaydın, orada güvendeydin ve zamanı gelince de çıktın.”

5-6 yaş grubu çocuklara ise “biz birbirimizi çok sevdik, annenin yumurtasıyla babanın spermi birleşti ve sen annenin karnında büyüdün” gibi açık ve doğru bilgiler yeterli gelecektir. Çocuklara uygun cinsel eğitim kitaplarından da yardım alabilirsiniz. Ya da bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

“Anne benim neden memem yok?” gibi bir soruya ise; “çünkü sen erkeksin. Kadınların memesi olur ve bebeklerini memelerinden gelen sütle beslerler, tıpkı benim seni beslediğim gibi” denilebilir.

Haberin Devamı

“Bebek oraya nasıl girer, anne onu nasıl besler?” gibi soruları da aynı tarzda cevaplayabilirsiniz.

Televizyonda gördükleri öpüşme ya da sevişme sahnesini de “bunlar ne yapıyor?” gibi sorular sorarak öğrenmek isterler. Böyle bir soruyu ise “birbirini seven insanlar öpüşürler, birbirlerine daha sıkı sarılıp dokunmak isterler” şeklinde açıklayabilirsiniz.

DİKKAT EDİLECEK ÖNEMLİ HUSUSLAR

  • Beklemediğiniz sorular beklemediğiniz zamanda karşınıza çıkabilir.
  • Yargılayıcı olmayın, ayıp, günah sözcüklerini asla kullanmayın.
  • Sakin, doğal ve anlaşılır olun.
  • Çocuğunuzun yanında çift olarak aşırılıklardan kaçının ama birbirinizi sevdiğinizi hissettirin.
  • Kız ve erkek çocuklarının eşitliğini vurgulayın.
  • Kız çocuğunun sorusuna anne cevap vermek durumunda değil, çocukları cinsiyete göre paylaşmayın.
  • Çocuklarınızın özel durumlarından onları haberdar edin. (regl dönemi, sünnet olma vb. gibi).
Yazarın Tüm Yazıları