Paylaş
Hamileliğin ilk belirtisi, çoğunlukla beklenen âdet kanamasının gecikmesidir. Ancak bazı gebelerde embriyonun rahme yerleşmesi sırasında, halk arasında ‘üstüne görme’ denilen implantasyon kanaması olabilir.
İmplantasyon kanaması çoğunlukla âdet dönemine denk geldiği için, âdet kanamasıyla karıştırılabilir. Ancak âdet dönemi kanamasına kıyasla çok daha hafif ve lekelenme şeklinde olan bir kanamadır.
BHCG hormonun hızla yükselmesiyle birlikte mide bulantısı, kusma ve kokulara karşı hassasiyet görülebilir. Büyüyen anne rahminin idrar torbasına bası yapmasına bağlı olarak sık sık idrara çıkılabilir, vajinal akıntıda artış olabilir.
Gebeliğin özellikle ilk aylarında kasık bölgesinde ağrı hissedilebilir. Hareket etmekle, aniden ayağa kalkmakla bu ağrı birden şiddetlenebilir. Bu ağrının sebebi rahmin büyümesine bağlı rahim etrafındaki bağların ve ligamentlerin gerilmesidir.
Gebelik süresince yüksek seviyelerde seyreden progesteron hormonu, sindirim sistemindeki kaslar dâhil olmak üzere, annenin tüm bedenindeki düz kas dokusunun gevşemesine neden olur. Bu gevşeme, sindirim sürecini yavaşlatır ve bunun sonucunda gaz, şişkinlik, kabızlık ve genellikle ağır bir yemekten sonra karın bölgesinde rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Yine progesteron hormonun yatıştırıcı etkisiyle annede halsizlik, yorgunluk ve normalden fazla uyuma ihtiyacı görülebilir.
Vücutta oluşan hormon değişiklikleri annenin ruh halinde de ani dalgalanmlara yol açabilir. Annemiz bu dönemde daha stresli ve gergin olabilir, kolay sinirlenebilir, gereksiz şeyler için ağlayabilir. Bu belirtilerin hepsi gebeliğin ilk dönemlerinde beklediğimiz, annemizin ve bebeğimizin sağlığını etkilemeyecek belirtilerdir.
Paylaş