Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Küçük, gebelikte görülen akıntılar hakkında merak edilenleri sizler için açıkladı.
Haberin Devamı
Gebelikte artan hormonların etkisiyle şeffaf, kokusuz, beyaz renkli akıntı görülebilir. Biz bu akıntıyı herhangi bir şikayete yol açmıyorsa şeffaf ve kokusuz ise gebelikte olabilecek fizyolojik akıntı olarak kabul ederiz ve herhangi bir tedaviye gerek duymayız. Ancak akıntı yeşil renkli ve kötü kokulu ise, süt kesiği peynirimsi ise bu akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa böyle bir durumda tedavi vermemiz gerekir. Peki bu akıntılardan korunmak için neler yapabilirsiniz;
Pamuklu iç çamaşırı kullanın ve bunları sık sık değiştirin.
Rahat ve bol giysiler giyin.
Dar pantolonlardan, taytlardan uzak durun.
Duşa alırken vajinanızı sabunla yıkamayın, vajinayı sık sık sabunla yıkamak vajina florasını bozarak enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir. Genital bölgeler için özel olarak üretilmiş şampuanlar kullanılması vajinanın sağlığı açısından daha faydalı olmaktadır. Ama bunların da sık sık kullanılması uygun değildir.
Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın ve prezervatif seçiminde de kokulu ekstra kayganlaştırıcılı olanlar yerine daha klasik olanları tercih edin.
Vajina için pudra ve deodorant, kokulu sabunlar gibi ürünler kullanmayın.
Tuvaletinizi yaptıktan sonra her zaman önden arkaya doğru silinin.
Nadir olarak vajinal enfeksiyonlar dışarıdan bulaşmayla olur. Trikomonas vajiniti dediğimiz vajinitte, kötü kokulu, yeşil renkli, köpüklü akıntı olur. Bu tür enfeksiyonlarda ilaç tedavisi gerekir. Tedaviye dirençli vakalarda vajinal kültür alınmalıdır.
Gebelikte oluşan değişiklikler mantar enfeksiyonlarına da eğilim yaratabilir. Mantar enfeksiyonu, peynir kıvamında bir akıntı, kızarıklık, kaşıntı, yanma ve bazen de kaşımakla kanamaya neden olabilir. Tedaviye öncelikle genital bölgenin nemli kalmamasına dikkat edilmelidir. Gebelikte mantar enfeksiyonlarına yönelik uygun fitil ve kremler de kullanılabilir.