Paylaş
Gebelikte annenin sağlıklı beslenmesi, her besin grubundan yeterli ve dengeli olarak alması çok önemlidir, çünkü bebeğin gelişimi için önemli olan besinler ve oksijen, plasenta ve göbekbağı üzerinden bebeğe ulaşır. Annemizin olabildiğince doğal sağlıklı gıdalarla beslenmesini, işlenmiş ürünlerden paketlenmiş hazır gıdalardan uzak durmasını isteriz. Ayrıca bazı besinlerde toxoplazma gibi bebeğe geçerek zarar verebilecek enfeksiyonlara neden olabileceği için bunlardan da bu dönemde özellikle uzak durulmasını isteriz.
Hamilelik döneminde tüketilmesi sakıncalı olan yiyeceklerden bahsedecek olursak; Özellikle toksoplazma riskini arttırdığından dolayı az pişmiş ya da çiğ olan her türlü kırmızı et, tavuk, deniz ürünleri ve yumurtadan uzak durulmasını isteriz. Yine salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş gıdalardan asitli, şekerli içeceklerden ve kafeinli içeceklerden uzak durun.
Fastfood ürünlerinden, patates cipslerinden, paketlenmiş ızgara ürünlerinden içerebileceği zararlı maddelerden dolayı uzak durmanızı tavsiye ederim. Kılıç balığı, köpek balığı, uskumru gibi yüksek oranda cıva içeren balıkları yemeyin!
Bu balıklarda bulunan cıva bebeğinizin beyin ve sinir gelişimini olumsuz etkileyebilir. Pastorize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden uzak durun! Süt, yoğurt, peynir gibi besinleri tüketirken bunların mutlaka yeterli pastörizasyon işleminden geçtiğinden emin olun!
Besin alerjisine yol açabilecek gıdalardan uzak durun! Aile hikâyenize bağlı olarak bebeğiniz besin alerjisi geliştirebilme açısından risk altında olabilir
Her gebenin kişisel durumundan kaynaklanan farklılıkları vardır. Bundan dolayı, doktorunuza hangi besinleri yiyebileceğinizi, hangilerinden vazgeçmek zorunda olduğunuzu mutlaka danışın.
[fotogaleri=2312,2632,2209]
Paylaş