Paylaş
Estetik burun ameliyatı olmak isteyen hastaların en sık kaygılarından biri burundan nefes alıp vermenin ne kadar sağlıklı olacağı, ameliyat sonrası bununla ilgili bir sorun yaşanıp yaşanmayacağıdır. Maalesef, sıklıkla karşılaşılan bir sorun da estetik burun ameliyatı sonrasında ortaya çıkan rahat nefes alıp verememe problemidir. Bu göz ardı edilemeyecek bir konudur. Burun şeklinin güzel olmasından çok mutlu olan hasta, zaman içinde nefes alma problemi yaşayabilir, bunun sonucunda yaşam kalitesi düşebilir, uyku kalitesi bozulabilir. Estetik burun ameliyatları ile ilgilenen tüm doktorlar şüphesiz ki ameliyat sonrasında en iyi sonucu almak ve hastalarının sağlıklı nefes alıp vermelerini arzu ederler.
DOĞRU DEĞERLENDİRME YAPILMALI
Ameliyat öncesinde çok iyi değerlendirme yapılarak ve gerekli tetkik, tahlil, görüntüleme yöntemleri kullanılarak var olan problemi doğru saptamak ve doğru teşhisi koymak çok önemlidir. Ameliyat sırasında da tespit edilen bu problemlerin giderilmesi, yani kemik eğriliğinin düzeltilmesi, burun etlerinin küçültülmesi, eğer varsa burun poliplerinin temizlenmesi ve kronik sinüzitin tedavisine yönelik operasyonlar gerçekleştirilir.
Burnu daha güzel hale getirmek için yapılan işlemlerde yeterince deneyim sahibi olunmazsa, burun ucunu küçültmek amacı ile gereğinden fazla kıkırdak alınması, burun ucunu inceltirken uygulanan dikişlerin (süturların) doğru planlanmaması gibi durumlar ameliyat sonrasında burun kanatlarında çökmeye, güçsüzlüğe ve daralmaya yol açabilir. Bunun sonucunda hem görsel anlamda olumsuz bir görüntü ortaya çıkar hem de burundan rahat nefes alıp verebilme kalitesi düşer. Nefes alma esnasında burun kanatlarında içeriye doğru bir çökme olabilir. Önden bakıldığında burnun her iki kanadı sanki sıkıştırılmış gibi görülür.
AMELİYAT SONRASI BURUN UCU DÜŞEBİLİR
Bunun yanı sıra burun çatısı ya da burun tipi yeterince desteklenmezse ameliyat sonrasında burun ucu düşebilir. Bu da aynı şekilde nefes alma kalitesini etkiler. Burun sırtına yaklaşımda hem ters ‘V’ deformitesinin olmaması hem de nefes kalitesinin artması için bu bölgenin altındaki kısım, uygun kıkırdaklar ile desteklenmeli böylece burun içi iki tarafta kanalın daha açık olması sağlanmalıdır.
Burun ameliyatında doğal burun yapmak hedeflenmelidir. ‘’Çok küçük burun çok güzel burundur‘’ şeklindeki yaklaşım günümüzde geçerliliğini kaybetmiştir. Doğal görüntüden uzaklaşan burunlar fonksiyonel bakımdan da başarılı olmazlar.
Paylaş