Yusuf Can
Yusuf Can
Yusuf Can

Büyük bademcik öğrenme geriliğine neden oluyor

Son 1 yıl içinde 6- 7 kere enfeksiyon geçirdiyseniz dikkat!

Haberin Devamı

Bademcik ve geniz eti, boğazın gerisini bir daire gibi çevreleyen lenfoid dokunun parçalarıdır. Yılda 1-2 defa bademcik enfeksiyonu geçirmenin normal olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, geniz eti ve bademcik enfeksiyonları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

‘Geniz’ burnun arkasında bulunan boşluğa verilen isimdir. Geniz eti, boğazın üst kısmında, burun ve yumuşak damağın arkasında yerleşmiştir; bademciklerin tersine, ağızımıza ışıkla bakıldığında, özel aletler olmadan doğrudan gözle görülemezler. Bademcikler ise boğazın gerisinde her iki tarafta yerleşmiş, boyutları değişebilen iki adet dokudur.

Bademcik ve geniz eti, solunum ve sindirim sisteminin başlangıcında yerleşmişlerdir. Alınan yiyecek, içecek ve solunan hava ile ilk temasa geçen dokulardandır. Vücudun savunmasına yardımcı olur, vücudun direnç ve bağışıklığında rol oynarlar. Bu organlarda mikroplarla savaşan Ig A yapılır. Tonsil ve adenoid lenfositler içerirler. Bu lenfositler, vücudun bağışıklık sistemine yardımcı olan antikorları üretirler. Ancak vücudumuzdaki her doku gibi, fonksiyonlarını gördükleri ve kişiye zarar verecek duruma gelmedikleri müddetçe faydalı yapılardır.

Hangi rahatsızlıklara yol açar?

Sık tekrarlayan bademcik iltihabı, yaşamı tehdit edici kalp kapağı iltihabına, akut eklem romatizmasına ve böbrek iltihabına yol açabilir. Ayrıca bademcik ve geniz etindeki kronik iltihaplar komşu dokuları da etkiler. Östaki tüpünü etkileyerek kronik orta kulak iltihabına ya da orta kulakta sıvı birikimine yol açabilir. Bu da işitmede azalmaya neden olur.

Bedensel ve ruhsal gelişim geriliğine neden oluyor

Büyük bademcik ve geniz eti nedeni ile uzun süreli ağzı açık uyumak çene, yüz ve diş yapısını bozabilir, burun tıkanıklığına bağlı yeterince oksijen alamamak fiziksel ve bedensel gelişme geriliği, huzursuz uyku, özellikle baş ve boyun bölgesinde gece terlemeleri, huysuzluk ve huzursuzluk, öğrenme geriliği ve konsantrasyon zorluğuna yol açabilir. Aynı zamanda büyük bademcik ve geniz eti, belirgin horlamaya ve uykuda solunum durmasına yol açabilir.

Bazen bademcik etrafında apse oluşabilir, yutkunma ve nefes alma zorlaşır. Kronik bademcik iltihabında bademcik üzerinde, cepçikler- yarıklar oluşabilir ve bu ceplerin içi beyaz, peynirimsi görüntü veren bir yapı ile dolar. Bu da hastalarda rahatsız edici, kötü ağız kokusuna neden olur.

Yılda1-2 kere geçirilen bademcik enfeksiyonu normal

Her yetişkin veya çocuk, yılda 1-2 kere bademcik enfeksiyonu geçirebilir. Ancak eğer antibiyotik tedavisine rağmen tekrarlayan iltihaplar ( son 3 yıl içinde, yılda 3 kere, son 2 yıl içinde yılda 5 kere veya son 1 yıl içinde yılda 6- 7 kere enfeksiyon geçilmesi) veya büyümüş bademcik ve geniz etinden dolayı solunum sorunu olursa bazı mikropların taşıyıcısı durumunda olmaları veya tümör şüphesi olması durumunda alınması düşünülmelidir.