Paylaş
Çocuklarda astım yüzde 90 alerji nedeniyle gelişir. Duman (sigara, soba), küf kokusu ve kimyasal duman, alerjiye bağlı hassas bronşu daraltan üç önemli etkendir. Birçok insanda soluma yolu ile problem yaratmayacak bu kokular, astımlı hastaya az miktarda bile ulaşsa öksürük, nefes darlığı gelişebilir. Bu noktada astımlı çocukların evlerinin temizliğinde kullanılacak malzemeler çok önemlidir. Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, konu hakkında aileleri ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu.
Evde temizlik nasıl olmalı?
- Astımlı çocukların evlerinin temizliğinde kullanılacak deterjan seçimi önemlidir. Birçok temizlik deterjanının içerisinde Petro kimya ürünü olan benzen ve uçucu gazlar bulunuyor. Bu ürünler bir yandan hiç alerjisi olmayan çocuklarda dahi alerjiyi ve astımı tetiklerken, zaten astım tanısı ile tedavi altındaki çocuklarda da astım alevlenmesine ve tedaviye yanıtsızlığa neden oluyor.
- Astımın en çok görüldüğü ülkelerden birisi olan Avusturalya’da, Cutrin teknik Üniversitesi’nin 100 temizlik ürünü üzerinde yaptığı bir çalışmada kimyasal bazlı bu deterjanların çocuklarda astım riskini 4 kat artırdığı bildiriliyor. Benzen hammaddesine özgü yürütülen çalışmada ise benzen içeren ürünlerin çocuklarda astımı 3 kat artırdığı gözlenmiş. Bu nedenle alerjik zemini olan veya astım tanısı ile tedavi alan çocukların evlerinde kimyasal bazlı, koku ve boya içeren temizlik malzemeleri kullanılmaması gerekir. Bunun yerine bitkisel sabunlardan hazırlanan sıvı temizlik ürünleri, kokusuz saf arap sabunu gibi kir sökücülerin kullanılması daha sağlıklı olacaktır.
- Astımın mikrobik bir hastalık olmadığının, alerjik bir hastalık olduğunun altının çizilmesi gerekir. Astımlı çocukların evinde mikrop kırıcı olarak yaygın kullanılan çamaşır suyu ve çamaşır suyu katkılı temizlik malzemeleri uçucu gaz nedeniyle astım alevlenmesine neden olur. Hastalığı iyileştirmek niyetiyle kullanılan bu madde tam tersi etki yapar.
- Çocuklarda alerjik astımın yüzde 90 nedeni ev tozu akarlarıdır. Ev tozu akarları en çok yerde halılarda yaşar. Alerjik çocukların evinde halı bulundurulmaması alınabilecek en temel önlemdir. Halı yerine kullanılabilecek kilimlerin çamaşır makinesinde, kokusuz bir sabunla 60 derecede yıkanması, ev tozu akarlardan kurtulmaya yetecektir. Bu anlamda çamaşır suyu kullanmaya gerek yoktur.
- Yer kaplamasının parlak silinebilir malzemeden olması ve yer temizliğinin haftada 2 kere kokusuz sabun veya kokusuz bitkisel temizlik malzemesi ile silinerek yapılması yeterlidir.
- Genel temizlikte HEPA filtreli elektrik süpürgelerinin kullanılması, ev tozu akarlarının makineden tekrar dışarı atılmasını engelleyecektir.
- Temizlikte kullanılan paspasların ıslak bırakılması küf oluşumuna neden olacaktır. Bu küf yerleşmiş paspasların tekrar tekrar ev temizliğinde kullanılması çocuğun astımı alevlendirme özelliği olan bu küf kokusuna maruz kalmasına neden olur ki, bu tedavide hiç istenmeyen bir durumdur.
Paylaş