Paylaş
Bahar aylarında birçok insanın hapşırık, burun kaşıntısı, burun akıntısı, göz akıntısı şeklinde yaşadığı ve ‘saman nezlesi’ olarak da bilinen alerjik nezle, son yıllarda çocukların önemli bir sorunu haline geldi. Çoğu kez çocukta olmaz diye bakılarak göz ardı edilen ve yine çoğu zaman erişkinlerde görülenden biraz farklı bulgu veren bu durum, tanınması ve zamanında tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır.
İlk etapta altta yatan alerji neye karşı diye bakılarak onun bulunması ile işe başlanmalıdır. Bu ev tozu alerjisi ise ev önlemleri, evden halıların kaldırılması ve yatak için özel alerji kılıfları alınması gibi önlemler alınır. Alerji, polene karşı ise bahar aylarında sabah ve akşam geç saatlerde kapı ve pencerelerin mümkün olduğunca kapalı tutulması, dışarıda çamaşır kurutulmaması gibi olabildiğince polenden uzak durucu önlemlere başvurulmalıdır. Ancak gerek ev tozu gerekse polen alerjisinde alerjik olunan maddeden %100 korunmak mümkün değildir. İşte bu noktada vücudun alerjik olunan maddeye alıştırılması için dilaltı damla aşı tedavisine bir an önce başlanmalıdır. Dilaltı damla aşı tedavisi iğnesiz bir aşılama yöntemidir. Şu an için bütün dünyada alerjinin tek ve en güvenli tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Üç yaşından sonra alerji testlerinde kanıtlanmış bir alerjisi olan her alerjik nezle ve/veya alerjik astım tanısı almış çocuğun en kısa sürede dilaltı aşı tedavisine başlatılması, hastalığın ilerlemesini durdurmak adına büyük önem taşımaktadır.
Öte yandan tedavi edilmeyen alerjik nezle ve beraberinde gelen tekrarlayan sinüzit, hastalar arasında göğse inme olarak tabir edilen astım bronşit ataklarına çevirebilir. O güne kadar hafif, tek tük, geniz akıntısına bağlı balgamlı öksürük şeklinde seyreden durum birden gece sabaha karşı çocuğu uyutmayacak kadar şiddetli öksürük krizleri ve hırıltı gelişmesi ile devam eder, bu durum çoğu zaman acilde buhar tedavisi ile sonuçlanır. Alerjik çocuklarda alerjik nezle ve alerjik astım sıklıkla birlikte görülür. İki hastalığın da söz konusu olduğu hallerde altta yatan alerji, kökten tedavi edilmediğinde sonuç başarısız olur.
Paylaş