Paylaş
Sağlam çocuğu bile astım yapan, şu tadına doyulmayan çikolata. Evet, sağlam çocuğu bile diyorum çünkü hiç alerjisi olmayan yüzlerce çocuk sırf kakaolu gıdaları çok tüketmek yüzünden reflü olup karşımıza astım ile geliyor.
Reflü çocuklarda alerjik olmayan astımın en önde gelen nedeni. Çoğu çocukta gizli olduğu için de kolay fark edilmiyor ve birçok çocuk astım bronşit atakları büyüdükçe geçecekmiş diye, buhar tedavileri alarak bekliyor. Oysa, astıma neden olan reflü, teşhis edilmeden bırakılırsa astımdan çok daha büyük bir tehlike arz ediyor çocuklar için.
Şimdi, çocuklarda reflü-astım ilişkisine kısaca bakalım. Çocukların mide başını tutan kaslar doğal olarak erişkinlere kıyasla biraz daha gevşektir. Bebek büyütenler bilir, bebekler süt emdikten sonra bir kısım süt ağızlarının kenarından dışarı çıkar. Fazlasını çıkardı denir. İşte bu bebek midesinin normalden gevşek olduğunun işaretidir. Bu gevşeklik öyle hemen düzelmez. Tam olgunlaşma ve mide içeriğinin yemek borusuna kaçmadan tam tutulması, ergenlikteki vücut olgunlaşmasına kadar sürebilir. O yüzden çocuklar her zaman reflüye erişkinlerden daha yatkındır.
Eskiler, çocuklar kahve içmez, Arap olur diye, çocukları korkutur kahveden uzak tutarlardı. Neden diye düşününce, şimdi daha iyi anlıyorum. Kahve en uyarıcı madde olan kafein içeriyor. Fazla kahve nasıl erişkinlerde uyku kaçırırsa, çocuklarda da uyku bozukluğuna yol açıyor. Sadece uyku bozukluğu yapıyor olsa iyi. Asıl sorun, mide başını gevşetmesi ve mide asit salgısını artırması. Neyse ki, geçmişten gelen bu bilgi, birçok anne babanın çocuklarını kahveden uzak tutmasına neden oluyor.
Peki, çocuklarınızı kahve içmemelerini sağlayarak, almaktan koruduğunuz kafein’in aynı oranda, kakao çekirdeklerinde olduğunu biliyor musunuz? Evet, kahve çekirdeği ve kakao aynı aileden gelen ve yoğun kafein içeren iki gıda maddesidir. Hatta, antioksidanı bol ve sağlık için daha iyi diye bildiğiniz kakao yüzdesi artırılmış bitter çikolatalar daha da yoğun kafein içeriyor. Ancak ne yazık ki, çocuklar kahveden uzak tutulurken, kakaolu gıdalar neredeyse normal çocuk beslenmesinin bir parçası haline geldi. Sadece her gün reklamı yapılan çikolata gofret şeklinde değil, çocukların tadını sevmekten ötürü kolay tüketmesini sağladığı her tür besleyici maddenin bir parçası haline geldi kakao.
Kakaolu süt, kakaolu kahvaltılık gevrekler, kakaolu fındık ezmeleri, anne babaların yeter ki yesin diye sarıldığı ‘kurtarıcı’ gıdalar haline geldi. Hatta kakaonun salgılattığı, mutluluk hormonu, endorfin nedeniyle bağımlı hale gelen çocuklar, onsuz hiçbir şey yememeye başladı. Sonuç, şu an toplumda her üç çocuktan birisi, bariz ya da gizli reflü ile mücadele ediyor.
Çocuklarda reflü olur muymuş, ya da benim çocuğumda yoktur demeyin. Mideden yukarı, önce yemek borusuna, sonra da soluk borusunda kaçan mide asidi, mide bulantısı ve iştahsızlıktan tutun, geçmeyen nezle, geniz akıntısı, ağız kokusu, diş gıcırdatma ve en önemlisi ses kısıklığına ve astıma kadar giden bir dizi soruna yol açıyor.
Ses kısıklığı bu yönde en çok dikkat edilmesi gereken bulgudur. Çocuk okulda çok bağırdı da sesi kısıldı demeyin. Sağlıklı bir çocuk biraz bağırınca sesi kısılmaz. Ses kısılması, mide asidinin ses tellerine kadar çıktığına işaret ediyor. Bu da, ses tellerinde kalınlaşmadan tutun, ses tellerinde polip oluşuma ve maalesef ileride gelişebilecek ses teli kanserine davetiye çıkarıyor.
Bir kakaodan, çikolatadan nerelere geldik demeyin. Koruyucu toplum sağlığı önlemleri, hastalıkları olmadan önlemeyi gerektirir. Bu yönde, uzun süre, sabırla ve ısrarla toplumu bilgilendirme çalışmalarımızın sonucunda çok güzel bir gelişme oldu ülkemizde. Sağlık Bakanlığı çikolata vb gıdaları kantinlerden kaldırma kararı aldı. Çocuklar bize, doktorlara ve siz anne babalara emanet. Onlar için iyi olanı bizim bilmemiz ve onları korumak için bizim bir şeyler yapmamız gerekiyor.
Sizler, bilinçli anne babalar olarak, okullarda başlatılan bu girişime, evde de destek verin. Evinize kakaolu gıda sokmayın. Önce kendinizden başlayın ve kakaolu gıda, çikolata tüketmeyi bırakın. Bunu bir bağımlılıkla mücadele ediyor gibi yapın, çünkü öyle. Sonra çok daha büyük bir iç rahatlığı ile çocuğunuza, “çikolata şöyle zararlıymış, bak biz de yemiyoruz” diyebilirsiniz.Çikolata yerine koyacağınız daha sağlıklı alternatiflerle, çocuğun bu arzusunu giderebilirsiniz. Çocuklar ve Alerji kitabımda, bu yönde onlara kendi hazırladığım tariflerle, bol meyveli, kuruyemişli, tarçınlı alternatif tatlılar sundum. Ben başlattım, siz devam edin. Şimdiden hepinizin elinize sağlık.
Paylaş