Paylaş
Alerji ve astımın bebeğin anne karnındayken geliştiğine değinen Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak; hamilelik döneminde beslenme ve çevre şartlarının alerjiye genetik yatkınlığı olan bebekler için önemli olduğunu ve hamilelik döneminde sağlıklı beslenme ile bebeğin alerjik olmasının kısmen engellenebileceğini söylüyor.
Alerji ve astım, hastaların hayat kalitesini bozan, yaşamı birçok yönden kısıtlayan kronik bir hastalık. Prof. Dr. Yonca Tabak; hamileler üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre gebelerin, yaklaşık üçte birinde astım ve alerjiyle ilgili problemlerin hamilelik döneminde artış gösterdiğini belirtiyor. Annenin alerjik olmasının bebeğin alerjik doğmasında en önemli etken olduğunu belirten Dr. Tabak; anne karnındayken alınacak bazı beslenme ve çevre önlemlerinin bu riski azaltabileceğine değiniyor.
Alerjiyi durdurmak için beslenme önemli
Dünya genelinde alerji ve astımın hızla artışı ile beslenme şekli arasında doğrudan ilişki olduğuna değinen Prof. Dr. Yonca Tabak; toplum olarak geleneksel beslenme alışkanlıklarını bırakıp, “modern beslenme” diye tanımlanan fast food yemek ve paketli ürünlere yönelmenin bu artışın bir nedeni olduğuna değiniyor. Prof. Tabak; “Batılı yaşamın getirdiği modern beslenmedeki eksikliklerin giderilmesi, alerji ve astımın seyrine olumlu etki etmektedir” diyor. Astım bir kez oturduktan sonra beslenme değiştirilse bile hastalık tam olarak ortadan kaldırılamamaktadır, bu durum sadece alerjinin şiddetini azalttır açıklamasında bulunuyor. Bu nedenle alerji ve astımın, çocukluk döneminde önlenmesi, toplumdaki bu artışı başından durdurma da önemli rol oynuyor.
Prof. Tabak; alerji, bebek anne karnındayken gelişmeye başlar diyor ve ekliyor: “Genetik olarak alerji potansiyeli olan bebeklerin, çevre ile etkileşimi sonucunda alerji gelişir ve bu bebeklerde, bağışıklık sistemi normal yolundan çıkarak alerji yönüne sapar” diyor. “Hamilelik döneminde sağlıksız beslenme, alerjiye genetik yatkınlığı olan doğmamış bebekler için tehlikedir diyen Tabak, sağlıklı beslenme ile bebeğin bağışıklığındaki alerjinin engellenmesinin mümkün olacağını belirtiyor.
Alerjik hamileler nasıl beslenmeli?
Gebelikte özellikle E vitamini almanın çok önemli olduğuna değinen Prof. Tabak; E vitaminin bebeğin akciğer ve bağışıklık sistemi gelişimine katkıda bulunduğunu ve gebeliğin ilk 3 ayında annenin kanında E-vitamini düzeyinin düşük olmasının çocuğun akciğerlerinin yeterince gelişememesine neden olduğunu ve bu şekilde, çocuklarda astımın geliştiğini açıklıyor. Hamilelik döneminde, yeşil yapraklı sebze, fındık-ceviz gibi kabuklu yemiş, baklagil ve hububat tüketilmesi, olası bir E vitamini eksikliğini önleyecektir.
Bahar güneşinden faydalanın
Tabak; bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan D vitaminin, hamilelik döneminde yeterli oranda alınması durumunda çocuklarda hırıltılı hastalıkların görülme oranın büyük ölçüde azaltacağını belirtiyor. Ayrıca, kış aylarında güneş ışığından faydalanamayan hamilelerin baharın gelmesiyle mümkün olduğunca güneşe çıkmalarının, D vitamini eksikliğinin giderilmesinde önemli olacağını söylüyor. Besin takviyesi ile de D vitaminini almanın faydalı olabileceğini sözlerine ekliyor.
Omega 6’dan uzak durun
Omega 3 yağ asitleri alerjiyi önleyici, omega 6 yağ asitleri ise alerjiyi artırıcı etkileri vardır. Zeytinyağı ve balık yağı omega 3 yönünden zengin gıdalardır. Bunun aksine ayçiçeği yağı, mısır özü yağı ve margarinler, ağırlıklı olarak omega 6 içeren bitkisel yağlardır ve hamilelik döneminde bu yağlardan uzak durulması gerekir.
Bol taze meyve ve sebze yiyin
Hamilelikte bol meyve sebze tüketilmesinin çocukta alerji astım gelişim riskini belirgin azalttığını belirten Prof. Tabak bu yönde meyvenin etkilerinin sebzeden üstün olduğunu da sözlerine ekledi.
Paylaş