Yeşim Yerçok
Yeşim Yerçok
Yeşim Yerçok

Dondurma doğurganlığı artırıyor

Hamile kalmanıza yardımcı olacak 7 muhteşem yiyecek!

Haberin Devamı

Hamilelik boyuncu hangi besinlerin tüketileceği, hangi besinlerden uzak durulacağı hakkında birçok bilgi ve liste var. Peki, hamile kalmayı kolaylaştıran besinler hangileri? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Jin. Op. Dr. Yeşim Yerçok, doğurganlığı destekleyen 7 besini sıraladı ve bu besinlerle ilgili önemli bilgiler verdi.

FASULYE

FASULYE doğurganlığı arttıran sihirli bir yiyecektir. Harvard School of Public Health’de hamile kalmaya çalışan 19.000 kadın üzerine yapılan araştırmaya göre yüksek oranda hayvansal protein tüketen kadınların %39’unda infertilite (kısırlık) yaşandığını göstermiştir. Ancak daha çok bitkisel protein tüketen kadınlarda bu sorun daha az gözlenmiştir. Fasulye sevmiyorsanız nohut, mercimek ve fındık yemeniz halinde de yüksek oranda bitkisel protein almış olursunuz.

DONDURMA

The Nurses Health Study’e göre günde 1 veya 2 porsiyon süt ve süt içeren yiyeceği (örneğin dondurma) tüketmeniz yumurtlama kapasitenizi koruyacaktır. Harvard School of Public Health, MD, Assistant Professor Jorge E. Chavarro’nun araştırmasına göre sütten yağı kaldırırsanız seks hormonlarının dengesini ve dolayısıyla yumurtlama döngüsünü de olumsuz etkilersiniz. Bu nedenle yağsız veya az yağlı süt tüketmenizi tavsiye etmemektedir.

 YAPRAKLI YEŞİLLİKLER

Ispanak, marul, roka, brokoli ve diğer koyu yapraklı yeşillikler yüksek miktarda folat içermektedir. Folat, B grubu bir vitamindir ve yapılan çalışmalar yumurtlamayı arttırıcı etkisi olduğunu göstermiştir. Salatanızı eşinizle de paylaşın, çünkü erkeklerin de yüksek miktarda folat alması spermlerin daha sağlıklı olmasını sağlar ve doğacak bebeğinizin genetik problemli veya düşük riskli olmasını önler. University of California Berkeley's Public School of Health’de 97 sigara içmeyen erkek üzerinde yapılan çalışma, yüksek miktarda vitamin alımının anormal sperm sayısını %20 azalttığını göstermiştir.

KABAK ÇEKİRDEĞİ

KABAK ÇEKİRDEĞİ yüksek oranda demir içerir ve yapılan bir çalışmada düzenli olarak demir alan kadınların, demir almayanlara göre gebe kalmakta %40 daha az oranda sorun yaşadığını göstermiştir. İşte kabak çekirdeği yüketmek için güzel bir sebep!

TAM BUĞDAY EKMEĞİ

Kompleks karbonhidratlar kandaki şekeri ve insülin seviyesini stabil tutmakta, rafine edilmiş (işlenmiş) karbonhidratlara göre daha uzun etkilidir. Peki, bunlar hamile kalma konusunda neden gereklidir? Artmış insülin seviyeleri üreme hormonlarını bozabilir. Hollanda‘da hamile kalmaya çalışan 165 çift üzerinde yapılan 6 aylık bir çalışmaya göre, kan şekeri yüksek seviyelerde olan kadınların yarısının çalışma süresince gebe kalamadığını göstermiştir. Hamile kalmak istiyorsanız her zaman beyaz ekmek yerine esmer ekmeği, beyaz pirinç yerine kepekli pirinci ve kepekli makarnayı tercih ediniz.

ZEYTİNYAĞI

ZEYTİNYAĞI doymamış yağ içerir ve bu da insülin duyarlılığını arttırmanın yanı sıra ovulasyon (yumurtlama), döllenme ve embriyonun erken dönemde gelişimini olumsuz etkileyen bazı faktörleri azaltır. Salatalarınıza zeytinyağı ile birlikte balsamik sirke de ekleyin veya yemeklerinizi yaparken zeytinyağı kullanın.

SOMON BALIĞI

Bu omega-3 yağ asidi açısından zengin bu soğuk su balığı, üreme hormonlarınızın düzenli salınımına yardımcı olur ve üreme organlarınızdaki kan akışını arttırır. Somon aynı zamanda diğer yağlı balıklardan daha az civa içerir. United States Environmental Protection Agency’e göre hamile kalmaya çalışıyorsanız köpek balığı, kılıç balığı, kral uskumru veya tilefish (bir çeşit levrek) uzak durmalısınız.

TRANS YAĞLAR

Eğer hamile kalmaya çalışıyorsanız işlenmiş, fırınlanmış veya kızartılmış olan pek çok gıdanın içinde yer alan trans yağlardan uzak durun. Çünkü bu yağlar vücudun insüline karşı duyarlılığını azaltır ve düzensiz yumurtlamaya yatkın hale getirebilir. 


GEBELİK HESAPLAMA