Paylaş
Okul çağındaki çocukların beslenmesinin gelişimlerini büyük oranda etkilediğini belirten Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar, çocuklar için beslenme önerilerinde bulundu.
Hepimiz biliyoruz ki okul çağı çocuklarının sağlıklı büyüme ve gelişmelerinde en önemli faktörlerden birisi yeterli ve dengeli beslenmektir. Bu dönemde beslenme konusunda yetersiz kalan çocuklarda;
* Demir yetersizliğine bağlı kansızlık
* Diş çürükleri
* Bağırsak parazitleri
* Vitamin yetersizliği
* Gelişim geriliği ve kısa boyluluk
* İştahsızlık veya zayıflık
* Algı kapasitesinin azalması
* Öğrenmede güçlük
* Derslerde başarısızlık
* Aşırı enerji alımı ve yetersiz hareket nedeniyle oluşan şişmanlık ve bunu takiben yetişkinlikle de devam eden birçok sağlık sorunu görülmektedir.
Bu sağlık sorunlarını minimize edebilmek ve sağlıklı bir nesil için yapılması gereken beslenme ipuçlarını şu şekildedir;
* Beslenme çantasını siz hazırlıyorsanız kek, kurabiye, börek, meyve suyu gibi besinler yerine “sandviç + süt/ayran + meyve” tarzında menüler hazırlayın. Çocuğunuz yemek hizmeti veren bir okulda okuyorsa okul menüsünün bir beslenme uzmanı tarafından hazırlandığından ve yemeklerin kontrol edildiğinden emin olunuz.
* Çocuğun zihinsel ve bedensel gelişimine en büyük katkı kahvaltıdan sağlanmaktadır. Güne kahvaltı yapmadan başlayan çocuklar diğerlerine nazaran sağlıkta her zaman bir adım geridedir.
* Peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu, birkaç dilim ekmek veya 1 bardak süt, poğaça, domates çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı örneğidir.
* Çocuğunuza vereceğiniz günde 1 avuç kuruyemiş, onun zihnini açacak ve hafıza gücünü arttıracaktır.
* Doku gelişimi için gerekli olan protein ihtiyacı kaliteli proteinlerden karşılanmalıdır. Bunu sağlamak için diyetinde olabildiğince yumurta, balık, çeşitli deniz ürünleri ile kurubaklagil ve salata kombinasyonu birlikte bulundurulmalıdır.
* Ebeveynlerin imkanı varsa A ve D vitaminleri gibi mineral ve vitamin eklenmiş süt ve süt ürünleri okul çağı çocuklarının diyetine eklenmelidir. Günde 2 su bardağı kadar süt ve yoğurt bu yaş grubunun ihtiyacını karşılayacaktır.
* Okul çağında çok önemli olan püf noktalardan biri de karaciğer, böbrek, biftek gibi demir içeriği yüksek olan sakatat ve kırmızı etlerin diyetlerinde yer almasıdır. Ayrıca etle birlikte yenen sebze yemeği demir emilimini arttıracaktır.
* Şeker ihtiyacı için gazlı içecekler, hazır meyve suları, işlenmiş şekerli ürünler ve abur-cubur yerine meyveler, kuru meyveler ve bal gibi doğal şekerler diyetlerine ekleyin
* Okul çağı yaşlarda vücut yüzeyi başına düşen sıvı ihtiyacı yetişkinlere göre daha fazla olduğundan günlük mutlaka en az 10 bardak yani 2 litre su tüketmelidirler.
Tuz tüketimleri kısıtlanmalı
Aşırı çay, kahve, kola tüketimi kansızlık, demir ve kalsiyum emiliminde azalmaya sebep olduğundan bu yaş grubu çocuklarda kafeinli içecekler diyetten çıkarılmalıdır.
Çalışan bir anneyseniz akşam birlikte oturulan yemek sofrasında sıkılmadan gerekirse defalarca çocuğunuzun sağlıklı beslenme bilinci kazanması için okulda tüketmemesi gereken besinlerden ve sağlığa faydalı besinlerden bahsetmeniz gerekmektedir.
Çocuğunuz kilolu ya da aşırı zayıf ise yahut beslenmeyle ilgili ciddi problemleri varsa mutlaka bir beslenme uzmanına danışmalı ve yardım istemelisiniz.
Paylaş