Paylaş
Çocukların kışın en çok ihtiyacı olan mineraller arasında demir ve çinko yer alır, bu mineraller çeşitli besinlerle çocuklara verilebilir. Yeni kan yapımında, büyüme ve gelişmede, vücudun enfeksiyonlara karşı savaşmasında çocuklar için demir gereklidir. Çinko ise büyüme ve gelişmede, sağlığın sürdürülmesinde önemli olan bir başka besin ögesidir. Demirin bulunduğu besinlerde genellikle çinko da yer alır, eğer çocuklar demirden zengin besinlerle besleniyorlarsa çinkoyu da yeteri miktarda alırlar. En iyi demir ve çinko kaynakları; et, karaciğer, dalak, balık ve kümes hayvanlarının etleridir. Karaciğer sadece demir açısından değil, A vitamini yönünden de zengin bir kaynaktır. Faydalı içeriklerinden dolayı, hayvansal kaynaklı besinler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnç sağlar. Bu besinlerin yeterli protein ihtiyacı için her gün tüketilmesi gereklidir.
Nohut, mercimek, bakla, kuru fasulye gibi baklagil grubu kışın çocukları daha dirençli duruma getirecek bitkisel proteinler içerir. Soğuğa karşı vücudun bağışıklığını ayakta tutmak istiyorsak, hayvansal olarak protein alamayan çocuklara kurubaklagillerin olduğu yemekler yedirilebilir. Ancak bu besinlerin vücuttaki kullanımını artırabilmek için mutlaka C vitamini kaynağı (salata vb.) besinlerle tüketilmesi gerekir.
Ülkemizde çocuklar tarafından en az tüketilen besin grupları sebze ve meyvelerdir. Oysaki çocukların günlük alacağı 5 porsiyon sebze-meyve onları birçok enfeksiyonel ve bulaşıcı hastalığa karşı dirençli duruma getirir. Özellikle kırmızı renkli meyve ve sebzeler “polifenol” içerir, bu madde de yüksek antioksidan etkisi gösterdiğinden çocukların günlük beslenmesinde mutlaka yer almalıdır. Örneğin; domates, yaban mersini, nar, ahududu vb.
Zeka, deri ve göz hastalıklarından korunmak için B2 vitamininin en iyi kaynağı süttür. Sütte bulunan A ve C vitaminleri hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Kışın günlük tüketilen 2-3 su bardağı süt, çocukları kışa karşı daha güçlü hale getirir.
Çocukların sağlıklı vücut yapılarına sahip olmaları için gerekli olan D vitamini, kış aylarında güneş kaynağı olarak yeterince alınamayacağından, özellikle bu aylarda balık ve deniz ürünleri tüketimi artırmalıdır. Böylece, özellikle omega-3 elzem yağ asidi alımı da paralel olarak artmış olacaktır.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve sarı-turuncu renkli taze sebze-meyveler, çocukların sağlıklı gözlere sahip olmasında, vücutta enfeksiyonların daha az görülmesinde etkilidir. Özellikle ıspanak, yeşil pancar, maydanoz gibi yeşil yapraklılarla; portakal, greyfurt gibi turunçgiller günlük olarak çocuğun beslenme planında yer almalıdır.
Çocukların günlük beslenmesinde yoğun olarak yer almaması gereken ise şeker gurubudur. Şeker, reçel ve bal da enerji yönünden zengin besinlerdir. Küçük miktarlarda eklense bile enerji değerini artırırlar ancak bu tür besinler başka besin öğesi içermezler; yani çocukların sağlıklarında herhangi olumlu bir etki göstermezler. Bu grupta en sağlıklı olan besin pekmezdir, hem besin öğesi hem de enerji yönünden zengindir ve günde 1 yemek kaşığı diyete eklenen pekmez, çocuğu kış aylarında daha dinç tutar.
Kışın çocuklarda görülen burun ve geniz akıntısı, sık ama kesik öksürükler ve bademcik enfeksiyonuna karşı en etkili doğal antibiyotik, içindeki “kurkumin” etken maddesi ile zerdeçaldır. Her gün 1 çay bardağı sıcak suda bekletilen kök zerdeçal, kabuk tarçın ve karanfil çocukları sağlık problemlerinden koruyacaktır.
Paylaş