Paylaş
Varis ismi verilen bozukluklar, bacaklardaki kirli kanı yerçekimine zıt olarak kalbimize taşıyan toplardamarların içindeki küçük kapakçıkların herhangi bir nedenle hasarı sonucu oluşur. Toplardamar içerisinde artmış kan basıncı kozmetik sıkıntılara, bacaklarda ağırlık hissine, uyuşmaya, yanmaya, ödeme ve hatta ülserleşmiş yaralara neden olabilir.
Varis oluşumunda pek çok etken suçlansa da hastalığın nedeni henüz net olarak belirlenememiştir. Bu etkenler:
Çok küçük, yüzeyel, örümcek ağı gibi görünen kılcal damarlar altta yatan hastalığın habercisi olabilir. Daha büyüklerine ise varis pakesi denir ve kanamaya, pıhtılaşmaya, enfeksiyona neden olup daha ciddi sağlık sorunları oluşturabilirler. İleri aşamada cildi eritip ülsere ve yaralara yol açabilir. ‘Doppler’ olarak isimlendirilen ultrasonografik yöntem ile tanı konur.
Günümüzde varisler korkulacak bir tedavi yöntemi olmaktan çıktı. Çünkü iz bırakmadan yapılan tedaviler ve ameliyatlar bacakları eski haline getirebiliyor. Bu tedavi yöntemleri ile aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
Eksizyonel lazer: Yüzeyel kılcal damarların tedavisinde kullanılan son zamanların moda tedavi yöntemidir. Başarı oranı 80’dir. Özellikle örümcek ağı görüntülerini yok eder.
Endovenöz lazer ablasyon: Varise neden olan damar içerisine küçük bir iğneyle girilerek, kılavuz tel yardımıyla lazer akımının uygulanmasına dayanan bir yöntemdir. Oldukça konforlu, uygulaması kolay, kanama ve operasyon sonrası morarmanın oldukça az olduğu bir tedavi yöntemidir. Giderek yaygınlaşmaktadır.
Radyofrekans ablasyon: Laser ablasyon tekniğine benzer olup damar içerisine laser akımı yerine radyo dalgaları kullanılarak uygulanan bir yöntemdir. Başarı oranı açısından laser tedavisinde üstünlüğü yoktur.
Cerrahi: İleri derecede venöz yetmezliği olan hastalarda tercih edilen operasyonu kasteder. Tıbbi adı strippingdir. Kasık hizasından yapılan küçük kesi ile yetmezlikli damar bulunur, hasta damar çıkarılır ve hasta bir gün hastanede yatırılır.
İlaç tedavisi: Toplardamarların iç yüzeyini döşeyen hücrelerin iyileşmesini ve böylelikle toplardamarların sağlamlığını artırmaya yönelik birtakım ilaçlar da varis tedavisinde kullanılabilir. Ödemi gidermek amacıyla idrar söktürücü ve ağrı kesici ilaçlar tedaviye eklenebilir.
Variste erken tanı ve tedavi yaşam konforu açısından önem taşır. Hangi evrede olursa olsun tedavi edilmesi ve tedavi yöntemlerinin uygulanması mümkün ve kolaydır. Hastalığı ertelemek ve hastalıktan kaçmak daha büyük sorunları ortaya çıkarır. Branş olarak kalp ve damar cerrahisi uzmanlarının ilgi alanına girer. Özellikle risk altındaki ve hastalık belirtilerini taşıyan bireylerin bu konuda uzmanlaşmış hekimlere başvurmaları gerekir. Uzman ellerde doğru seçilmiş ve uygulanmış tedavi yöntemleri ile hastalıkla mücadele yüz güldürücü sonuçları beraberinde getirir.
Kalp ve Damar Cerrahisi
Prof. Dr. Yavuz Beşoğul
Paylaş