Paylaş
Bilimsel adı ''sağ anterolateral mini-torakotomi'' olan ve koltukaltından 4 veya 5 santimlik kesi ile kas ve kemik kesmeden, vücudun başka bir yerine hiçbir kesi yapmadan kalp kapağı tamir-değiştirme ameliyatlarıdır. Önden yapılan ameliyat ile koltuk altından yapılan ameliyat arasındaki tek fark giriş yeridir. İçeride yapılan işlem standart kalp ameliyatıdır. Ayrıca bu yöntemle kalp ameliyatları göğüs ön kemiği ortalama 26-30 santim kesilip, açılmadan yapılmış olur. Hiçbir kemiğiniz kesilmez.
1997 yılından beri; ADS (kalp deliği kapatılması), mitral kapak değişimi ve tamiri, triküspit kapak tamiri ve Aort kapak değişiminde bu yaklaşım kullanılır. Ayrıca; koroner bypass ameliyatlarında da benzer estetik yöntemler mevcuttur.
Özellikle şişman, şeker hastalığı ,kalp yetmezliği gibi risk faktörleri olanlarda ideal bir yöntemdir. Yaşlı hastalarda da mitral ve triküspit kapaklar için kolaylıkla yapılır fakat 75-80 yaş üstü, kronik akciğer hastalığı olanlarda ve daha önceden sağ göğüsten akciğer ameliyatı geçirmiş hastalarda tercih edilmez. Bu grup hastalarda özellikle aort kapak değişimlerinde yine estetik ve az hasarlı olması açısından önden küçük bir pencere açılması tercih edilir.
Bu yöntem ilk olarak kalp delikleri için Japon bilim adamları tarafından çocuklara uygulanarak başladı. Yani çocuklarda ve bebeklerde kalp delikleri gibi bazı kalp ameliyatlarında uygulanabilir.
Yüzde yüz güvenilirdir. Önden ve yandan ameliyatın riskleri aynıdır. Ameliyat yapılamaz bir durum olduğunda cerrah anında alanı büyütür ve normal giriş yöntemine geçer. Bu nedenle giriş yöntemi yapılan ameliyatın riskini artırmaz. Kalp ameliyatında risk, ameliyatın gecikmesi ve kalp gücü ile ilişkilidir.
Kalp ve Damar Cerrahisi
Prof. Dr. Yavuz Beşoğul
Paylaş