Paylaş
Fazla kilolarını bir türlü verememiş olanlar, yaz başı gönül huzuru ile mayo-bikini giyebilmek için ne yapacaklarını bilemiyorlar. Bu gruba girenlerin bu günlerde hiç olmazsa birkaç kilocuk vermek için eczanelere gidip ilaç aradıklarını öğreniyoruz!
Evet bu tablo her yaz başı ve sonu tekrarlanır. Ne yazık ki bazı insanlar alışkanlıklarını değiştirmeden kilo vermenin kolay yollarını ararlar. Örneğin her yediklerini kusmak için çaba gösterirler. Kimileri ishal olmaktan medet umarlar. Bazıları ise zayıflama ilaçlarını rasgele kullanırlar. Bunların hiçbirini onaylamak mümkün değildir.
Özellikle gençler, canlarının istediği her şeyi yedikten sonra kusarak yediklerinin yağa dönüşmesine engel olmaya çalışırlar. Bu alışkanlık sindirim sistemini mahveder. Sonunda "Bulumia "adı verilen son derece tehlikeli, ölümcül bir hastalığa dönüşmesi şaşırtıcı olmaz ama çok üzücüdür!
Aktarlarda satılan ot karışımları veya eczanelerden reçetesiz alınabilen, müshil etkisi olan ilaçlarla kilo vermeye çalışmak çok sakıncalıdır. Bu yöntem hem sindirim sistemini bozar hem de vücudun susuz kalmasına yol açar. Bir yandan da bağırsaklarda emilen gıdalardan yoksun kalınmasına neden olur.
Zayıflama ilaçları önemlidir ama sıradan durumlar veya herkes için değildir. Bazı durumlarda, kilo vermek o kadar hayati bir önem taşır ki, doktor kontrolünde ilaç kullanılması gerekli olabilir. Örneğin; önemli bir ameliyat aşırı yağlanma nedeniyle erteleniyorsa veya hasta şişmanlıktan yürüyemeyecek hale gelmişse, kalbi onu taşıyamıyorsa, bir yarar ve zarar hesabı yapılarak, zayıflama ilaçları tavsiye edilebilir. Bu amaçla kullanılan 2 önemli ilaç vardır.
Bunlardan ilki sindirim sisteminde bulunan bir enzimi bloke eder. Böylece gıdalarla alınan yağların yaklaşık üçte birinin emilmesini engeller. Ancak zamanla yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinden yoksun kalınmasına yol açabilir. Bu vitaminlerin yoksunluğu; hücre yenilenmesini yavaşlatır, kemik ve diş sağlığını etkiler, bağışıklık sistemini sarsar. Yaşlanmanın her türlü belirtisine, kalp ve kanser hastalıklarına karşı direncimizi zayıflatır.
Diğeri ise vücutta doğal olarak bulunan bazı hormonların etki sürelerini uzatır ve insanın kendisini tok hissetmesini sağlar. Öte yandan metabolizmanın hızını arttırarak kilo verilmesini kolaylaştırır. Bu ilaçla tedavi göreceli olarak daha iyi sayılsa da bazı hastalarda tansiyon yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle, sıkı bir doktor kontrolü altında, en fazla bir yıl süre ile kullanılabilir. Bu arada ilaç etkileşimlerine karşı dikkatli olmak gerekir. Özellikle bazı antibiyotikler ve anti-depresanlarla birlikte alınması sakıncalıdır.
Doğrusunu isterseniz, günde birkaç hap alarak veya belli bazı sıvıları içerek zayıflamak çok hoş bir hayaldir. Bu amaçla ilaç sanayi birçok ürün geliştirmektedir. Bazı doğal ürün dizilerinin de günde birkaç bardak içmek için hazırlanmış diyet mamaları pazarlanmaktadır. Ama bu yapay yöntemlerin tümü beraberinde, şişmanlıktan daha iyi olmayan bazı riskleri getirir. Bu nedenle, zayıflama ilaçlarını reçetesiz ve doktor tavsiyesi olmadan kullanmak doğru değildir. Yarardan çok zarara yol açabilir.
Birkaç kilo vermeye ihtiyacınız varsa, bu tip ilaçların yan etkilerini göze almanıza hiç değmez. Sorununuz bundan ibaretse, kendinize egzersizle diyetten başka bir yol aramayın!
Paylaş