Paylaş
Güzellikten bahsettiğimiz zaman, aklımıza ilk gelen özellikler, gergin ve canlı bir cilt ve biraz kilolu bile olsak, düzgün hatlardır. Yani genç bir görünümdür. Buna gerçekten sahip olduğumuz yıllarda çoğumuz değerini bilmeyiz. Ne yazık ki, daima sahip olamadıklarımızı elde etmeye çalışırız. Saçımız kıvırcıksa düz olmasını; düz ise kıvırcık olmasını; dudaklarımız kalınsa daha ince olmasını; inceyse dolgun olmasını; yüzümüz yuvarlaksa dar olmasını, inceyse oval olmasını; boyumuz uzunsa biraz daha normal olmasını; kısaysa, uzun olmasını isteriz de isteriz!
Aradan yıllar geçince, tipimizi kendimizi olduğu gibi kabul etmeyi öğreniriz. Ama ne var ki yeniden değişmeye başlarız. Cildimizde kırışıklıklar, çizgiler, gevşemeler, sarkmalar belirmeye başlar. Bir zamanlar beğenmediğimiz saçlarımız azalmaya ve incelmeye yüz tutar, yüzümüzde lekeler ortaya çıkar. Bu defa bunlarla uğraşmaya başlarız. Dolgu, botoks, cerrahi lifting gibi çareler ararız.
Yüzümüzde bir değişiklik yaratmak istiyorsak, önce kemik yapısını kabullenmeyi, sonra yüz çizgilerimizi anlamamız gerekir. Bunlar bizimle birlikte doğarlar ama yıllar geçtikçe, tekrarlanan mimiklerin ve yerçekiminin etkisiyle derinleşirler.
Alındaki yatay çizgilere, endişe çizgileri adı verilir. Kaşınızı kaldırdığınızda, şaşkınlık veya endişe ile mimikler yaptığınızda, alındaki kaslar cildi sıkıştırır. Bu kasların yaşam boyunca kasılıp – gevşemesi sonucunda, alındaki yatay çizgiler yerleşir ve derinleşir.
Bu çizgiler iki kaş arasında bulunan dikey çizgilerdir. Eninde sonunda herkesin yüzünde ortaya çıkarlar. Bunların tıp dilindeki adı, “glabellar çizgiler” dir.
Kaz ayakları gözlerin kenarlarında oluşur. Bunlara “periorbital çizgiler” denir. Genellikle gülümseme mimiklerinden kaynaklanırlar. Bazı insanların yüzünde çok genç yaşlarda yer ederler ve zamanla derin kırışıklıklara dönüşürler.
Üst dudağın kenarlarında, buruna doğru uzanan dikey çizgilerdir. Bunlar gülme çizgileri veya “nasolabial çizgiler” olarak adlandırılır.
Bu çizgiler üst dudağın üzerinde oluşurlar. Bunlara “oral kommüsür” denir. Konuşurken veya tebessüm ederken devamlı ortaya çıkarlar.
Bunlar dudak kenarlarından çeneye doğru inen dikey çizgilerdir. Marionette çizgiler, esas olarak cilt atındaki destekleyici dokunun azalmasıyla meydana gelirler. İnsanı yorgun ve bezgin gösterirler.
Endişe, kaş çatma çizgilerinde ve kaz ayaklarında genellikle botoks yapılır. Gülme çizgileri, oral kommüsürler ve marionette çizgiler dolgu ile hafifletilir. Bu işlemlere ne kadar erken başlarsanız, çizgilerin derinleşmesini önlemeye, o kadar yardımcı olursunuz.
Paylaş