Paylaş
Yaz mevsimi aktivitelerin çok olduğu ve güneş altında en fazla zamanın geçirildiği dönemdir. Sıcağın etkisi ile birlikte aşırı terler az su içer bol bol yemek yeriz! Bu beslenme düzeninin farkında olmadan bize getirdiği negatif etkileri çok fazladır. Havuz ve denize gün içinde sık girildiği için dikkatimiz dağılır, yapmamız gerekenleri atlayabiliriz. İşte bu gözümüzden kaçan durumlar, mantara ve deri enfeksiyonlarına sebep olabilir. Bu gibi durumlardan korunmanın basit yöntemleri vardır. İşte o püf noktaları…
Sabah uyanır uyanmaz, muhakkak 1 bardak su için. Gün boyunca en az 2 - 3 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Bunun için yanınızda bir bardak dolusu suyu devamlı bulundurun. Nereye giderseniz gidin, önce su isteyin.
Kilolu insanlara dikkat ederseniz, bu kişiler genellikle öğün atlarlar, kaçamakları aç kalarak dengelemeye çalışırlar. Bu gibi davranışlardan kaçının. Öğün atlamak veya aç kalmak asla zayıflamaya yardımcı olmaz.
Yaz mevsiminin en büyük tuzaklarından birisi de kızartmalar ve yağlı soslardır. Oysa fırında pişmiş veya közlenmiş sebzelerle öğünlerinizin lezzetini arttırmanız mümkündür. Yaz yemekleri içinde taze bamya, semizotu, közlenmiş patlıcan ve biber, barbunya fasulyesi, börülce, deniz börülcesi, taze fasulye ve bol soğanla, domatesle yapılan rengarenk salatalar, sizi kızartmalardan uzak tutacak kadar lezzetli hazırlanabilir.
Özellikle semizotunu çok fazla tüketmeye çalışın. Semizotu çok zengin bir omega 3 kaynağıdır. Akdeniz ve Ege balıklarının omega 3 açısından ne kadar yeterli olduğu kuşkuludur. Bu nedenle semizotu bizim için çok değerlidir.
Hava ne kadar sıcak olursa olsun, sabah kahvaltısını ihmal etmeyin. Kolay değil ama akşam yemeklerini de elinizden geldiği kadar erken saatte yemeye çalışın.
Her şeyi elden geldiğince yavaş yiyin ve her lokmayı iyice çiğneyin.
Kavun, karpuz gibi meyvelere karşı dikkatli olun. Bunları ölçülü tüketmeniz daha iyidir. Çünkü bu meyveler kan şekerini çok hızlı yükseltirler. Dolayısı ile kendinizi halsiz hissetmenize ve kolayca kilo almanıza neden olurlar.
Light meşrubat tüketiminde aşırıya kaçmayın. İçindeki tatlandırıcıdan, renklendiricisine kadar hiçbir açıdan yararlı sayılmazlar. Bir bardak soğuk su, maden sodası veya taze meyve suyu, meşrubatların tümünden daha iyidir ve size daha fazla ferahlık verir.
Yazın sıcaktan yürümek kolay olmaz. Ama ne var ki, denize gireriz. Denize veya havuza sadece serinlemek için girmeyin. Suya girdiğiniz zaman en az 20 dakika kadar kulaç atıp yüzün. Yüzmek en kaliteli sporlardan birisidir. Vücut ağırlığınızı hissetmeden, belinize, bacaklara, omurgaya yük bindirmeden, tüm kasları ve akciğerleri çalıştırırsınız.
Yaz aylarında mantarlarla daha sık karşılaşırsınız. Bu durumun en önemli sebebi havuzlarda meydana gelen, ısı ve nem faktörüdür. Çünkü mantarlar sıcak, nemli ortamları çok sever ve hızlıca ürerler. Bu konuda dikkatli olmalı bazı şeyleri atlamamalısınız. Bunlar…
Paylaş