Yağ bezeleriniz hakkında neleri biliyorsunuz?

Kesinlikle sıkılmayın, sivri bir malzemeyle patlatılmaya çalışmayın.

Haberin Devamı

Yüzümüzde, çenemizde, ensemizde hatta boynumuzda ansızın ortaya çıkarlar ve acı verirler. Önce onları sivilce zannederiz, oluşma süresini bekleriz. Ama zamanla sivilce değil beze olduklarını görürüz. Peki bu bezeler nasıl ortaya çıkar? Sivilceden farkları var mıdır? En önemlisi onlardan nasıl kurtulabiliriz?

BEZE NEDİR?

Yağ bezeleri bilinmelidir ki, vücudumuzda herhangi büyük soruna sebep olmazlar. Tıp alanında iyi huylu kist olarak adlandırılan bezelere ‘’lipom’’ denir. Genellikle küçük boyda olan bu bezelere müdahale edilmez ama göze hoş gelmeyen şekle bürünürse ya da sinirlere baskı yapmaya başlarsa lokal anestezi ile basit bir müdahale ile alınabilir.

Lipomlar, yağ hücrelerinin fazla yağ depolamasıyla oluşan tümörlerdir. Yalnız unutulmamalıdır ki; yumuşak, hareketli ve iyi huylu kitlelerdir.

Haberin Devamı

BEZELERİN ÇEŞİTLİ TÜRLERİ Mİ VARDIR?

Vücudumuzda görülen bu yağ bezelerinin çeşitli türleri bulunmaktadır. Ağrısız ve hareketli, sivilce gibi görünen kitlelere lipom; başımızda sıkça rastlanılan ve içinde sebum denilen sıvı bulunan, hareketli kistlere sebase; sinir lif - hücrelerinde bulunanlara neurom ve bağ dokularında oluşanlara da fibrom denir.

YAĞ BEZELERİ NEDEN OLUŞUR?

Yapılan araştırmalar neticesinde yağ bezelerinin oluşma faktörleri tam ortaya çıkarılamamakla birlikte, beslenme şekilleri ve kiloların tahmin edilenin aksine sebepler içerisinde yer almadığı bilinmektedir. Özellikle bu şikayetin kalıtsal ve hatalı bir gen nedeniyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Yine dercum, cowden ve gardner sendromu vücutta yağ bezelerinin görülmesini artırmaktadır.

LİPOMLARDAN NASIL KURTULUNUR?

Lipomlar, göze batan kitle dışında önemli bir rahatsızlığa sebep olmazlar. Yani tamamen estetik yönden kişilerde huzursuzluk yaratırlar. Bu durumda çözüm cerrahi operasyondur. Lipom olan bölge steril şekilde belirlenir ve lokal anestezi yapılır. Sonrasında beze çevre dokudan kapsülü ile birlikte bütün olarak çıkarılır. Ortaya çıkan küçük çaplı kanama steril şekilde giderilir. Bu işlem günü hastadan o bölgenin suyla temas edilmemesi istenilir. Ertesi gün banyo vb. rahatlıkla yapılabilir. 1 hafta sonra kontrole gelen hasta, komplikasyon olup olmadığına bakılır. Alınan parça her ihtimale karşı patolojiye gönderilir. Çok küçük bir ihtimal de olsa, liposarkom olma olasılığı kontrol edilir.

YAĞ BEZELERİ KONUSUNDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

  • Bezelerin kesinlikle sıkılmaması, sivri bir malzemeyle patlatılmaması gerekmektedir.
  • Günde 3-4 defa havluyu sıcak suyla ıslatarak, yağ bezesinin üzerinde yarım saat kadar bekletmeyiniz yararınıza olacaktır.
  • Yağlı kozmetik ürünler kullanmamaya ve güneşten korunmaya çalışın.
  • Vücudunuzda genel hijyen kurallarına uymak faydalı olacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları