Paylaş
Uyuz, tüm dünyada görülebilen ve her yaştan insana bulaşabilen bir hastalıktır. Ancak savaş, doğal afet gibi dönemlerde daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. İnsanların kalabalık olarak bulunduğu yerlerde, bakım evleri, okul, kreş gibi yerlerde, bağışıklık sistemi daha zayıf olan çocuk ve yaşlılar bulunduğundan risk daha fazladır. Ayrıca sonbahar ve kış aylarında, uyuz hastalığıyla daha fazla karşılaşılır. Gözle görülmeyen ve mikroskop altında belirlenebilen “sarcoptes scabei” adı verilen akarın (böcek) neden olduğu uyuz hastalığı, tüm deriye yayılarak ortaya çıkar.
Uyuz nasıl ortaya çıkar?
Uyuzun kuluçka dönemi 2-3 haftadır. Deride tüneller açarak ilerleyen uyuz böceği, yakın ve doğrudan temasla insanlara bulaşır. Genelde 15-20 dakikalık bir sürede bulaşan hastalığın neden olduğu böcek, ortak kullanılan giysi ve havlu gibi eşyalarda kendine yer edinir. Belirtilerin ortaya çıkması ise 2-6 haftayı bulabilir.
Büyüklerde de aynı sorunu görüyoruz ancak çocuklar yatağa girdikten sonra vücudun ısınmasıyla başlayan kaşıntı uykudan uyandıracak kadar şiddetli hale gelebiliyor. İşin ilginç tarafı kaşıntılar gündüzleri hafif seyrederken, geceleri şiddetini artırır. Kaşıntı, el parmaklarının araları, bileğinin iç yüzü, kalça ve göğüs arası, koltuk altları, kasıklar ve dirseklerde başlar zamanla her yere yayılır.
Gözle görülür en büyük belirti parmak arasındaki dalgalı ve kirli bir çizginin oluşmasıdır. Uyuz böceğinin kanallar açarak ilerlediği gri renkli çizgiler 1-10 milimetre uzunluğa ulaşır. Geceleri artan kaşınma ve derideki döküntü nedeniyle zamanla içi sıvı dolu kesecikler oluşur.
Hekimler tarafından reçete edilen uyuz krem ve losyonları boyun bölgesinden başlayarak, ayaklara kadar sürülmelidir. Söz konusu çocuklar ve küçük bebekler olduğunda ise uyuz krem ve losyonları; yüze, tüm kafaya hatta kafa derisine kadar uygulanmalıdır. Küçük çocuklar ve bebekler; sadece permethrin krem ya da sülfür merhem kullanabilir. Uyuz krem ve merhemlerinin vücuda sürülmeden önce kişinin kesinlikle yıkanması gerekir; krem ve merhemler; muhakkak temiz cilde uygulanmalıdır. Tedavi tamamlandıktan sonra 1-2 hafta boyunca kaşıntı devam edebilir, endişelenilmemelidir. Eğer 2- 4 haftadan sonra kaşıntılar giderek artmaya başlar, ciltte yeni oyuklar, sivilce benzeri döküntüler oluşursa tedavinin tekrarlanması gerekir.
Paylaş