Paylaş
Teknoloji ilerledikçe sağlık sorunları çeşitleniyor, başı bilgisayarlar çekiyor...
Hayatımızın tam ortasına konuşlanan teknolojik aletler kolaylık sağladığı gibi gözle görünmeyen sorunların da yaşanmasına neden oluyor.
Aslında tam olarak gözle görünmüyor diyemeyiz. Örneğin laptoplar cilt yanıklarına sebep oluyor. Bir kısım firmalar ispatlasa da, tam olarak ispatlanamadığı için cep telefonları baz istasyonlarının yaydığı dalgalar kansere neden oluyor vb. Böyle uzun bir liste çıkarabiliriz aslında.
Bilgisayarlar hayatımıza girdiğinden beri artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Onlara, onların bize açtığı yeni dünyaya alıştık. Nerdeyse vücudumuzun bir uzuvu haline geldiler. Son yıllarda dizüstü bilgisayar kullanan bir çok kişide diz üstü yanıkları ve kalıcı lekeler saptanmaya başladı. İşin ilginç yanı kış aylarının vazgeçilmez aracı elektrikli sobalarda da aynı şikayetler görülüyor. Ve oluşan lekeler genelde kalıcı izler bırakıyor. Bu durumda özellikle dizüstü bilgisayar kullananlar yastık, dergi ya da özel olarak satılan koruyucu sehpaları kullanılmalıdırlar. Amaç bacakları ısıdan korumak ve yanıkları engellemek.
Kızarmış deri sendromu
Uzmanlar, dizüstü bilgisayarlarını dizlerinin üzerine yerleştirerek çalışan kullanıcılarda "kızarmış deri sendromu" adlı durumun ortaya çıkmasının yüksek olduğunu belirtiyorlar. Günde birkaç saat boyunca dizüstü bilgisayarını bacaklarının üzerine koyan ve bunu alışkanlık haline getirenlerde kısmi yanık ve renkli bölgeler oluştuğu gözlemlenmiş. Özellkle fan kısmı aşırı ısınan aletleri bacaklarınızda fazla tutmayın, zamanla o kısımın önce rengi değişecek sonra iz kalacaktır. Yapılan araştırmalarda özellikle fan bölgesinde sıcaklığın 52 dereceye kadar çıktığı gözlemlenmiş. 50 derecelik bir ısıya elinizi 2-3 saat tuttuğunuzu düşünün ve sonuçlarını hayal edin. Bu izler devamında kalıcı lekelere ve cilt kanserlerine neden olabiliyor. Günümüzde birçok bilgisayar üreticisi önlem adına, artık kullanım klavuzlarına dizüstülerin bacakların üzerinde uzun süre durmasıyla zarar verebileceği bilgisini ekliyor. Dizüstü bilgisayarlarla uzun süre çalışılacaksa bir masa veya sehpa üzerine koymanızı, ya da piyasada çeşitli örneklerine rastlanan portatif laptop altlıkları kullanmanızı tavsiye ederim.
Bilgisayar kullanımı başka hangi sorunlara neden olabilir?
Gözde ağrılar, parmaklarda sızı, bilekte şişlik hissediyorsanız, tehlike kapıda demektir. Eskiden masaüstü bilgisayar (PC) ile ilgili problemler yaşanırken, bunlara artık mobil hayatın vazgeçilmezi dizüstü bilgisayarlar ve giderek bilgisayarlaşan telefonlarla ilgili sorunlar da ekleniyor.
Rahatsızlıkların çoğu, cihazların kullanım alışkanlıklarımızla uyumsuzluğundan kaynaklanıyor. Problemlerin sebebi, tüketicinin kullanım şekli kadar ergonomik olmayan cihazlar da yatıyor. Başta da belirttiğimiz gibi her nimetin bir külfeti oluyor. Teknoloji geliştikçe sağlığımız bozulmaya daha fazla elverişli hale geliyor.
Özellikle tedbirler alırken cihazın türüne göre önlem almak önemli. Masaüstü bilgisayarlarda rahat bir oturuş önemliyken; notebook gibi taşınabilir cihazları küçük olduğu için konforunu yükseltmek gerekiyor.
Notebook ve netbooklar; klavye, mouse gibi araçları alan dar olduğu için sıkıştırılmıştır. Böyle olunca özellikle masaüstü kullanılan bilgisayarlara göre üzerinde rakamlar ufak ve sınırlıdır. İşte bu durumda dizlerinizin üzerinde kullanacağınız bir bilgisayar sizi yoracaktır. Tabir yerindeyse bilgisayar başında ezilip büzülecek dar ekrana odaklanmakta sorun yaşayacaksınız. Uzun süre bu şekilde çalıştığınızda bel ve boyun ağrılarına davetiye çıkarmış olacaksınız.
Sorunları tam olarak gideremesekte azaltmak aslında elimizde
1- Öncelikle ergonomik olan, sağlığı olumsuz etkilemeyen ürünleri tercih etmeliyiz.
2- Masaüstü bilgisayarlarda klavye parmakların rahat dokunabileceği genişlikte ve yumuşaklıkta olmalı.
3- En çok kullanılan aksesuar olan mouse eli doldurmalı, kavramada zorluk yaşanmamalı.
4- Kullanılan masa ne yüksek ne de alçak olmalı.
5- Koltuğunuz sizin rahat oturabileceğiniz konumda olmalı, ayarlanabilmeli ve ayaklarınız yere temas etmeli.
6- Klavye ve ekran tam karşımızda olmalı.
7- Eller, bilekler ve kollar yere paralel olmalı.
8- Bacak ile baldır açısı, baldır ile bel açısı 90 derece olacak şekilde oturmaya özen gösterilmeli.
9- İki saatten fazla aralıksız bilgisayar kullanmamalı, kısa bir ara verip ayağa kalkıp hareket etmeliyiz.
Bu yazıda bilgisayarların üzerinde yoğun şekilde durduk. Özellikle yanıklardan başlayıp bel ve boyun ağrılarına kadar giden bir dizi rahatsızlığın ana sebebi onlar. Özellikle masa başı işlerde gün içinde sıkça muhattap olduğumuz teknolojik ilerlemelerle küçülen aletler, onların ekranları ve klavyeleri uzun solukta ağrılı rahatsızlıkların yaşanmasına neden oluyor. Çözüm kökten değil ama minumuma indirmek elimizde...
Hayat akıp giderken yanı başınızda bugünü değil yarını düşünerek hareket etmelisiniz.
İyi haftalar...
Paylaş