Paylaş
Selülit; özellikle kadınlarda çokça görülen ve adiposit adı verilen derialtı yağ hücre gruplarının kan ve lenfatik dolaşımı bozmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle kan ve lenfatik dolaşımı etkilenen bölge, zaman içerisinde yağ hücre gruplarının arasında oluşan fibrotik bantların deride çöküntülere ve portakal kabuğu görünümüne neden olmasıyla ortaya çıkar.
Ödem; vücuda alınan sıvı ile vücuttan atılan sıvı arasındaki dengenin bozulması sonucu meydana gelir. Ödemin kendisi zararlı değildir, ancak altta yatan farklı bir durumun işareti olabileceği için, kişinin bir doktora görünmesi gerekir. Sebep ne olursa olsun, basit yaşam tarzı değişiklikleri ve ev tedavileriyle ödem semptomlarında bir miktar rahatlama sağlanabilir.
Halk dilinde keçi sakalı olarak bilinen bu bitki, doku ve damar büzücü etkilerinden dolayı selüliti azaltıcıdır. Doğu Anadolu ve Karadeniz yaylalarında görülen ve aktarlarda da satılan erkeçsakalı çiçeği, selülite çözüm için suyla kaynatılıp içilmelidir.
Yeteri kadar enginar yaprağı ince ince kıyılır. Suda haşlanır, demlendikten sonra süzülür. Aç karnına, çoğunlukla sabah erken saatlerde iki, üç bardak içilirse selülitlerden azalma olduğu gözle görülecektir.
2-3 yaprak melisa, 2 adet avakado yaprağı, 1 yaprak funda, 1 çay kaşığı ucu zencefil, bir tutam biberiye, 4-5 adet maydanoz sapı, 1 yaprak sinameki 1 su bardağına katılarak 2 dakika kaynatılmalıdır. 10 dakika kadar demlendikten sonra çeyrek limonu ekleyin. Tüketirken şekersiz içmenizi öneririm.
Antioksidan deposu olarak bilinen yeşil çay; metabolizmayı hızlandırarak, yağ oluşumuna bağlı olarak ortaya çıkan selülitlere etki eder. Yeşil çay ile birlikte zencefil, limon karışımı günlük olarak alınırsa, selülite etkisi daha hızlı olacaktır.
Aktarda satılan biberiye alınıp, kaynatılır ve günde iki bardak tüketilir. Özellikle tüm çaylarda şekersiz tüketmek gerekir. Biberiye çayını hamilelerin, yeni doğum yapmışların ve kan basıncı sorunu yaşayanların tüketmesi tavsiye edilmez.
1 kırmızı elma ve 1 limonu 4 parçaya doğrayın ve bir kabın içine koyun. 1 tarçın kabuğu, 1 çay kaşığı biberiye, 1 tatlı kaşığı adaçayı ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyin. Kabın içerisine 1 litre suyu ilave ederek kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra güzelce süzün, şeker yerine bal koyarak tatlandırıp içebilirsiniz.
Yarım demet maydanoz, taze nane, 1 limon ve birkaç dal ıhlamuru 1 litre suya koyun ve kaynatın. Karışımı süzerek bir kabın içerisine alın. Sabah aç karnına 1 bardak içmeye çalışın.
3-4 dakika kaynatılmış suya 1 çay kaşığı karahindiba ekleyin, sonra kapağı kapatın ve 5 dakika demlemeye bırakın. Kesinlikle ne şeker ne de bal ekleyin, bu tatlandırıcılar çünkü çayın etkisini azaltacaktır.
Bir parmak ucu büyüklüğündeki zencefil parçasını soyun ve 15 dakika boyunca 1,5 bardak suda ince dilimler halinde kaynatın. Kapağı kapalı bir şekilde kaynamasına özen gösterin. İçerisine bir çay kaşığı bal ekleyin ve süzün. Dinlendirdikten sonra afiyetle içebilirsiniz.
Paylaş