Paylaş
Sonbahar mevsimi küresel ısınmanın da etkisiyle artık daha kısa sürüyor. Hal böyle olunca vücudumuzu kışa hazırlamak için elimizde daha kısa bir süre kalıyor. Özellikle saçlarımız için yazın en büyük etkisi güneş ışığı, deniz tuzu ve havuz klorudur. Bunlar saç tellerimizi yıpratır, saç derimize zarar verir ve planlanmamış sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. Özellikle kış öncesi yapacağınız saç rengi değişiklikleri bizim için önemlidir. Boya öncesi yapılacak bakım ve tedaviler gelecek yazın gidişatını da yakından belirleyecektir.
Saça kalıcı veya yarı kalıcı boya uygulanmadan önce alerji testi yapılması gerekir. Test için ensede görülmeyen bir deri veya bir tutam saça boya sürülerek bakılması doğrudur. Bu, kontakt dermatit riskine karşı bir önlemdir. Ayrıca bazen boyama sonucunda beklenmedik renkler ortaya çıkabilir. Alerji testi yapıldığında renkle ilgili sürprizlere de engel olunabilir. İlk kez boyanan bir saç boyayı kabul etmez. Dikkatli olunmazsa saçta istenmeyen bir renk ortaya çıkabilir. Ayrıca daha önce metalik boyalarla boyanmış veya perma gibi kimyasal işlemlerden geçmiş saçlar da öngörülen rengi almayabilir. Bu sürpriz renkleri kapatmak da kolay olmaz. Bazen kimyasal değişimler oluşur ve saç rengi koyu kırmızı tonlar alabilir. Tüm bu nedenlerle önceden renk testi uygulanması her açıdan yararlıdır. Saç bir kez boyandıktan sonra bir daha alerjik tepki vermez. Yine de boyanın fazlası asitli bir şampuanla temizlenmelidir. Bazı kişiler parafenilenediamin maddesine karşı aşırı tepki gösterirler. Bu tepki evde kullanılan boyalarda da karşımıza çıkar. Boya saça sürüldüğü anda yüz şişebilir veya başka rahatsızlıklar oluşabilir. Bu durumda saçlardaki boya acilen yıkanmalı ve hemen doktora gidilmelidir.
Bu tip boyalar beyaz saçları kapatmak veya saç rengini koyulaştırmak için kullanılır. Tek işlemli saç boyaları krem formundadır ve şampuan gibi kullanılır. Saçın boyayı daha rahat kabul edebilmesi için saçın kirli olması tercih edilir veya boya yapılmadan önce saç kremi uygulanır. Böylece yıpranmış veya daha önce kimyasal işlem görmüş saçların boyayı reddetmesi önlenir. Ancak saçlar aşırı derecede hasar görmüşse bu tip boyalar pek işe yaramaz. Bu durumda boya önce saç diplerine daha sonra saçın tamamına sürülür. Belirli bir süre bekledikten sonra boyanan saçlar durulanır. Rengin kalıcı olması için sabitleştiren bir sıvı veya saç kremi uygulanır ve işlem tamamlanır.
Saçın rengini açmak veya değiştirmek için saç boyası kullanılır. Bunun için saçın rengi önce açılır sonra istenilen renge boyanır. Saçı olduğundan daha açık bir renge boyamak için bu iki işlem zorunludur. Saç rengini açmak için kullanılan madde hidrojenperoksit ve amonyaktan oluşan alkali bir karışımdır. Bu karışım saç telinin şişmesini ve boyayı kolayca içine almasını sağlar. Bu maddeye saç toniği de denir. Tonikler kalıcı veya yarı kalıcı olabilir. Saç boyası sürülmeden önce istenen renge yakın bir tonda açılır. Saç renkleri en koyu siyahtan en açık sarıya kadar yedi temel tonda sınıflandırılır ve açılma işlemi de buna göre ayarlanır.
1- Siyah,
2- Kahverengi,
3- Kızıl,
4- Altın kızıl,
5- Altın,
6- Sarı,
7- Açık sarı.
Doğal saç rengi siyah olan birisi, listedeki renk aşamalarından geçerek sonunda sarışın olabilir. Unutulmamalıdır ki, saçların rengini açmak için kullanılan saç toniği ne kadar kuvvetli olursa, saçı da o ölçüde yıpratır.
Saçların seyrek olduğu veya belirli bir ölçüde kellik bulunduğu durumlarda koyu renklerle boyanmaması gerekir. Çünkü koyu renkler görüntüyü belirginleştirir. Boyanan renk, kafa derisinin rengine ne kadar yakın olursa, saç o ölçüde iyi görünür.
Doğal rengi beyaz olan saçlar da koyu renge boyanmamalıdır. Çünkü bu durumda dipten çıkacak beyaz saçlar çok daha fazla göze çarpar.
Beyaz veya seyrek saçların, doğal renginden iki ton daha açık renge dönüştürülmesi, tüm kusurların mükemmel bir şekilde kapatılmasını sağlayacaktır.
Paylaş