Paylaş
Buna doğrudan cevap vermeden önce bir olguyu açıklamakta yarar görüyorum. Hayvanlarda dökülmelerin sebebi bilimsel olarak araştırılıp sonuçlandırılmışken insanlarda dökülmelerin tam olarak nedenleri ortaya çıkarılamamıştır. Yalnızca hormonsal değişimlerden kaynaklı dökülme nedenleri bilimsel olarak elimizde bulunmaktadır. Ayrıca Ekvatoral bölgede yaşayan insanlarda bile saç dökülmelerinin olması mevsimsel değişkenlerin etkileri konusunda tartışmaların artmasına neden olmuştur. Mevsimsel değişimlerden kastımız özellikle güneş ışınlarının doğrudan hormonlar üzerinde gözle görülebilen etkileridir. Mevsim değişimleri dışında iklim koşullarındaki ani değişiklikler nem oranın artması veya azalması doğrudan etkiler içerisinde yer almaktadır. Hava değişimleri insanlarda yıkanma alışkanlıklarını da değiştirmektedir. Örneğin yazın sık yıkanılan saçlarda sıcaklık ile birlikte yıpranma daha fazla görülür. Yıpranan saçlar özellikle deriden doğru beslenmediği taktirde dökülür. Mevsimsel etkiyi dolaylı yönden tetikleyen sık havuza veya denize girmek, saçlardaki yıpranmayı tetikleyen dış etkenlerdendir.
Günde 60-80 arası saç teliniz dökülüyorsa bunu mevsimsel değişime bağlayabiliriz. Ayrıca dökülme 2 haftayı geçmemeli ve saçta kesinlikle seyrekleşme olmamalıdır. Eğer günde 100'den fazla saç teli dökülüyorsa, 2 haftadan fazla bu süreç devam edip, seyrekleşme başladıysa doktora muhakkak görülmelidir. Dökülmeler objektif olarak değerlendirilmeli bazı testlerden geçirilmelidir. Bazen altta yatan neden bir saç dökülmesi olarak görülürken bir anda daha ağır rahatsızlıkların tespitinde faydalı olmaktadır.
Mevsimine göre saçlarda dökülme tüm insanlarda aynı oranda görünmez. Eğer sizin bu değişimlerden etkilenen bir saçınız varsa dökülme öncesinde (2 hafta) küçük bakımlar ile bunu dengelemeniz sağlanabilir. Özellikle antioksidan diyetler yapabilirsiniz, içeriğinde yüksek protein, bakır, demir ve çinko ağırlıklı beslenme tarzını benimseyebilirsiniz. Ayrıca stres artırıcı faaliyetlerde bu dökülmeleri tetikler. Kışın güneşin olmaması ve soğuk hava kasvetli bir bünyeye sahip olmanıza neden olur. Doğal olarak sıkıcı yüksek stresli bir yaşantıyı tetikler. Hassas olunan bu dönemlerde alkol ve sigara tüketimin artması saç dökülmelerini artırır. Bu hiçbir faydası olmayan sadece saç değil tüm vücudumuza zararlı alışkanlıklardan uzaklaşmalıyız.
Banyo alışkanlıklarımızda bu dönemlerde çok önemli hale gelir. Haftada 3 defadan fazla yıkanılmamalı ve saçlarımızı temizlerken hırpalamamalıyız.
Bu süre kişilere göre değişmekle birlikte ortalama 1 hafta sürmektedir. Bazı vücutlarda dökülmenin 2 haftaya kadar sürdüğü de görülmüştür. Unutulmaması gereken şudur ki eğer saç dökülmeleri 2 haftadan daha fazla sürüyorsa bunun tek sebebi mevsimsel geçişlere bağlanmaması gerektiğidir. Böyle bir durumda doktor desteği almak önemlidir. Yanlış yapılan saç bakımları, demir eksikliği ve kansızlık, tiroid bozuklukları gibi sebepler büyük ihtimal ile altta yatan en büyük sebeplerdendir.
Paylaş