Paylaş
Kereviz, kabak, bamya herhalde çoğunluğun ilk başta hoşlanmadığı yemek listesinin başında gelen sebzeler… Peki, bu hoşlanmadığınız sebzelerin aslında birçok üründe bulunmayan faydalara sahip olduğunu biliyor musunuz?
Hadi gelin bugün bamya tohumunu konuşalım.
Bamya, pamuk ailesinden bir bitkidir. B ve C vitamini; potasyum, folik asit, demir, çinko ve kalsiyum açısından zengin bir besindir.
Bamyanın içerdiği besinler ve özellikle C vitamini cilt sağlığı için hayati bir önem taşır. C vitamini, cildin yaşlanmasını yavaşlatırken aynı zamanda dokuyu kuvvetlendirir. Cilt pigmentasyonunu önlemeye yardımcı olur. Cildinizi gençleştirir ve zararları tamir eder.
Eğer kuru ve güçsüz saçlara sahipseniz bamyayı kaynatın ve suyu ile saçlarınızı yıkayın, bu uygulama sorunu büyük ölçüde giderecektir. Bamya, kuru ve kaşıntılı kafa derisi için mükemmel bir nemlendiricidir. Saçınızı yumuşatır ve nemlendirir.
Suda bekletme
Bamya tohumunu suda bir gece bekletip ertesi gün kaynayana kadar ateşte tutup daha sonrasında ılık olarak içebilirsiniz.
Kurutma ya da kavurma
Limon kabuğu rendesiyle beraber toz haline getirip tüketmeniz de oldukça faydalı olacaktır. Bunun için önce fırında veya güneşte kurutmalısınız.
Sulu yemeklere dahil etme
Çorba ve sulu yemeklerinize bamyanın tohumlarını ekleyebilirsiniz.
Kahve gibi tüketme
Bamya tohumlarını tıpkı kahve çekirdeklerini çeker gibi temiz bir öğütücüden çekerek toz haline getirebilir ve bu şekilde french press'in içine koyup üzerine sıcak su ekleyerek kahve demler gibi demleyebilirsiniz.
Bamya, genelde her yaş için sağlıklı bir besindir ve sağlık açısından tüketilmesi bir risk teşkil etmez. Sadece aşırı tüketime bağlı olarak bazı yan etkileri olabilir, bu yüzden özellikle bamya tohumunun tüketiminde miktara dikkat edilmelidir. Hamilelik ve gebelik döneminde olumsuz etkileriyle alakalı yeterli bilgi yoktur. Doktorunuza danışarak tüketim miktarı hakkında bilgi almanızı öneririm. Ayrıca bamya tohumunu yutarak doğrudan tüketecekseniz boğazınıza kaçma gibi risklere dikkat etmeniz gerektiğini unutmamanız, günlük kullanımda asla ama asla aşırıya kaçmamanız ve belirtilen ölçülerde kullanmanız büyük önem taşımaktadır.
Paylaş