Paylaş
Bir mantar türünden elde edilen bu çay, doğal yollarla fermente edilerek içmeye hazır hale getiriliyor. Adı geçen mantarın şekli düz bir diske benzer ve jelatinimsi bir zarı bulunur. Süreç mantarın çay ve şekerden oluşan besleyici bir sıvı içerisinde olgunlaşarak sürekli üremesiyle meydana gelir. Fermante işlemi bittikten sonra karbonatlaşan kombucha; sirke, B-vitamini, enzimler, probiyotikler ve yüksek asit konsantrasyonu içeren bir içecek haline gelir.
- Malik asit (Elma asidi)
- Bütirik asit
- Etil alkol
- Hyaluronik asit
- Pleroylglutamic asit
- Glukonik asit
- B vitaminleri (vitamin B 1, B 2, B 6, B 12)
- Anti bakteriyel, asetik asit
- Laktik asit
- Usnik asit
- Chondroitinsülfat asit
- Oksalik asit
- Mucoitinsülfat asit
- Tannic Asit
- Heparin
Kombucha çayı detoks etkisi bakımından karaciğerler için önemlidir. Karaciğerde hücre toksisitesini önleyici özelliktedir. Kombu çayı tüketiminin karaciğer hücrelerini oksidatif yaralanmaya karşı koruduğu, aslında toksine maruz kalmış olmalarına rağmen hücrelerin normal fizyolojilerini muhafaza ettikleri gözlenmiştir. Araştırmacılara göre bunun antioksidan etkisinden kaynaklandığı ve oksidatif stresin önemli rol oynadığı bilinen karaciğer hastalıklarına karşı faydalı olabilme ihtimalinin yüksek olduğu tahmin edilmektedir.
Çayın içerdiği antioksidan yoğunluğu, sindirim sistemindeki sorunları gidermekle kalmayıp aynı zamanda düzenlemektedir. Bunun en büyük nedeni de yaralı asit, probiyotikler ve enzimlerin yüksek seviyelerde görülmesidir.
Kombu çayının antioksidan içeriği sayesinde serbest radikalleri kontrol etme kabiliyeti yüksektir. Çay içinde bulunan DSL ve C vitamininin hücre hasarına, inflamatuar hastalıklara, tümörlere ve bağışıklık sisteminin genel depresyonuna karşı koruyucu etki gösterir.
Çay, eklem hasarlarını çeşitli şekillerde iyileştirmeye, onarmaya ve önlemeye yardımcı olmaktadır. Özellikle içeceğe glukozamin eklendiğinde hyaluronik asit üretimi artar, bu da kolajenin korunmasını destekler. Kolajen de aynı zamanda tüm ciltteki kırışıklıkların görünümünü azaltır.
Vücudumuzun birçok hastalığa karşı savaşmasını sağlayan savunma sistemini güçlendiren çay, içeriğinde yer alan yoğun probiyotik nedeniyle bu işi doğal yollardan gerçekleştirir.
Metabolizmayı iyileştirerek yağ birikimini aza indirdiği 2005 yılında yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştı. Bünyeyi hızlandırarak yağ yakımını arttıran bu çay forma girmede de yardımcı olmaktadır.
Hijyenik ortamda üretilmeyen çayda bazı sorunlar görülmektedir.İlk kullanım sırasında miktarın fazla olmamasına dikkat edilerek bu miktar zamanla artırılmalıdır.
Emzikli ve hamile kadınların, çayın içinde bulunan kafein nedeniyle tüketmemesi gerekmektedir.
Paylaş