Paylaş
Yüzdeki tik ve seğirmelerin farklı sebepleri olabilir. Hemifasial spazm ismiyle bilinen beynin arkasındaki atar damarın yüz sinirine baskı yapması nedeniyle olabileceği gibi, blefarospazm diye bilinen kronik göz zarı iltihabı- göz kuruluğu durumu da göz kırpma ihtiyacını artırarak otomatik davranış haline getirebilir.
Botoks çok düşük dozda ilaç olarak kullanıldığında istemli hareketlere engel olmazken istem dışı hareketleri ortadan kaldırabiliyor. Etkisi de uygulamadan 3 gün sonra ortaya çıkarken, ortalama 3 aya kadar devam edebiliyor. Yapılan işlem sonrası tedavi başarılı olursa 3 ayda bir yenilenmesinde bir zarar görülmez.
Seğirme ve kasılmalar yalnızca yüzde görülmez, boyun bölgesinde, parmaklarda da görülebilir. Mesleki sebeplerden dolayı el, ağız ve yüz gibi bölgelerde kasılmaların görülmesi normaldir. Bu gibi durumlarda da botoks ile çözüme ulaşılabilir.
Tik ve seğirmeler kişilerde psikolojik huzursuzluk yaratır. Yüzde kasılması olanlarda mahcubiyet, kendini kötü hissetme gibi rahatsız edici sorunlar görülmesi olasıdır. İşte bu durumda botoks tedavisi ile psikolojik sorunları ortadan kaldırmak mümkün olmaktadır.
Botoksun bilinen bir yan etkisi olmamakla birlikte hamilelik döneminde değişen hormonlar vücudun farklı tepkiler vermesine neden olabilir. Ayrıca ihtimal küçük olmakla birlikte alerjik riskler nedeniyle anne karnındaki fetüste olumsuz etki yaşanabilir. Botulinum toksin, kaslar ve sinir hücreleri arasındaki sinyal alışverişini geçici bir süreliğine durdurur. Bu yüzden uygulanan kaslarda kasılma işlemi oluşmaz.
Doktorunuza sormadan topikal kremler dahi olsa kullanmamanız faydanıza olacaktır.
Paylaş