Hamilelikte saçınızı nasıl boyamalısınız?

Saç boyalarının, az bir miktarının deri tarafından emilmesi nedeni ile gebelikte kullanılmaları bebeğe zarar verebilir.

Haberin Devamı

Saç bakımı sırasında kullanılan boya ve kimyasallar gebelik sırasında endişelere yol açmaktadır. Saç bakımı işlemleri arasında, boyama geçici, yarı kalıcı ve kalıcı boyalar, perma saçlarda kalıcı dalgalanma saça uygulanan iki solüsyon ile sağlanmaktadır. İlk solüsyon ile saç dalgalı hale getirilir, ikinci solüsyon ile saçın dalgalı hali sabitlenir. Saç renginin açılması hidrojen peroksit ile yapılır. Düzleştirme bazı kimyasallar kullanılır.

Üreticiler saç bakımı işlemlerinde kullanılan formülleri sıklıkla değiştirmektedirler. Kullanılan kimyasal maddelerin gebelik üzerine olan etkileri yeterince incelenmeden piyasaya sürülmektedir. Bu nedenle yeni geliştirilen kimyasal maddelerin gebeliğe olan etkileri tam olarak bilinmemektedir. Saç bakımı sırasında kullanılan kimyasalların aslında çok az bir miktarı kafa derisinden emilerek vücuda girmektedir. Az miktarda olması nedeni ile bebekte bir probleme yol açma ihtimali düşüktür. Perma sırasında kullanılan fikasasyon solüsyonu kafa derisinde tahrişe yol açabilir, ancak vücudun başka bir yerinde bir soruna yol açmaz ve az miktarda absorbe edilir. Aynı durum saçın düzleştirilmesi sırasında kullanılan kimyasallar ile oluşabilir.

Haberin Devamı

Saç boyalarının çok az bir miktarının deri tarafından emilmesi nedeni ile gebelikte kullanılmaları muhtemelen güvenlidir. Ancak yine de dikkatli olmalı pek çok hekimin özellikle gebeliğin ilk üç ayında saçların kalıcı olarak boyatılmasını önermediğini akılda tutmalıyız. Kalıcı saç boyaları güçlü bir kimyasal buhar oluşturan amonyak içermektedir. İşlem sırasında boya kokusunun solunması gelişmekte olan bebeğe boyanın ciltten emilimine oranla daha büyük zarar verebilir. Bu neden ile amonyak içeren boyaların kullanılması önerilmez. Yine saç düzleştirilmesi sırasında bazı zararlı kimyasallar solunum yolu ile vücuda girebilir. Yarı kalıcı boyalar ve ya röfle işlemi gebe kadınlar için daha güvenli kabul edilmektedir. Röfle sırasında boya alüminyum folyo ile sarılmakta cilde teması önlenmektedir. Gebelikte diğer güvenli bir yöntemde saçların bitkisel kökenli olan kına ile boyanmasıdır.

Haberin Devamı

Dikkat edilmesi gerekenler

  • Gebeliğin ilk üç ayında saç boyatma, saç renginin açılması, perma ve düzleştirme yapılmamalıdır.
  • Bu işlemler havalandırması çok iyi olan yerlerde uygulanmalıdır.
  • İşlem öncesi ve sonrası gereksiz yere kuaförde beklenmemelidir.
  • Saça uygulanan kimyasallar ihtiyaçtan daha uzun süre bekletilmemelidir.
  • İşlem sonrası kafa derimiz bol su ile durulanmalıdır. Kimyasal kullanırken eldiven giyilmelidir.
  • Ürün kullanma kılavuzu dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Hassas ve alerjik bünyeli kişilerde kimyasal boyalar uygulanmadan önce alerjik test yapılması kişiyi olası reaksiyonlara karşı korur.

Yarı kalıcı boyalar

Bu boyalar hem kadınlar hem de erkekler tarafından kullanılabilir. Oryalle rengi açılmamış yani dekolere edilmemiş saçlarda bile beyaz telleri rahatlıkla örter ve diğer renk farklarını kapatır. Dört veya beş yıkamada akıp giderek etkisini kaybeder.

Saç rengini açmada değil ama açık ve koyu renkler ile gölge yapmak için boyaya amonyak ya da peroksit içeren madde katılabilir. Merak etmeyin şampuan ile en az 10 yıkama sonunda tekrar saçınız doğal rengine dönecektir.

Röfle

Röfleyle yalnızca saçın istenen tutamları boyanır. Değişik tondaki saç renkleri üzerine eşit olarak küçük parçalar halinde, saç tonunun 1 ila 6 ton arasında saça hacim, parlaklık, dolgunluk vermek amacıyla yapılan renklendirme ve tonlamadır, renk yansımasıdır. Saç uçlarındaki rengi açmak için özel küçük delikli başlıklar kullanılır. Saç telleri bu deliklerden dışarı çekilir ve işlem yapılır. Röfleyi temelde 5 çeşit diye sınıflandırabiliriz: Röfle, meç, degrade (gölge), balyaj, palet röfle…

Haberin Devamı

Röfleli saçın kuralları

  • Saçlarınız koyu sarı veya kahverengiyse, röfle için altın rengi ya da kehribar rengini tercih edin. Kumralsanız yine altın veya çilek rengi tercih edilmelidir.
  • Röflelerinizi birbirine çok yakın yerleştirmemeye dikkat edin.
  • Ten renginizi daha açık gösterebilmek için kâküllerinize birkaç röfle ekleyin.
  • Saçınızı daha dolgun göstermek için, röflelerinizi saç kesiminizin yönünde fırçalayın.
  • Saçınızı daha ince gösterebilmek için röflelerinizi karıştırarak fırçalayın.
  • Kat kat kesim şekli röfleli saçlar için en uygun stildir.
  • Saçlarınızı sıkça nemlendirin fakat sıcak yağ uygulamasından kaçının. Bu uygulama renklerini açar.
Yazarın Tüm Yazıları