Paylaş
Tarihsel süreç içerisinde kadın ve erkeğe biçilen roller hep farklı olmuştur. Bu bakış açısı nedeniyle toplumsal roller düşüncelerden etkilenmiş ve etkilemiştir. Ortaya çıkan yaklaşımı doğru kabul ederek aslında erkeğin ve kadının estetik kavramına bakışını daha doğru anlayabiliriz.
Bugün erkekler daha iyi görünmek için artık estetik operasyonlara rağbet gösteriyor. Günün koşullarına uyarak, bakımlı olmak için erkeklerin gösterdikleri çaba, eskiye oranla hızla artıyor. Eskiden her 100 erkekten 5’i estetik operasyonlar ve bakım ile ilgilenirken; bugün bu oran, 100 erkekten 80’e kadar çıkmış durumda.
Erkeklere yapılan estetik uygulamalar, ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ameliyatlı uygulamalarda; kaş asma, göz kapağı estetiği, burun operasyonları, liposuction, boyun germe – gıdığın alınması, yüzdeki çizgilere yağ ve doku kokteyli enjeksiyonu, yüz germe ve alın germe ile dudak inceltme – kalınlaştırma operasyonları, erkeklerin tercih ettikleri estetik ameliyatlar arasında yer alıyor. Aynı zamanda bu uygulamaların çoğu kadınlar içinde favoridir.
Kadınlarda görünüme ve estetiğe verilen önem tarihteki her dönem boyunca yüksek olmuştur. Bu durum, kadın doğasının bir parçasıdır ve ne bir sorun ne de bir güçsüzlük göstergesidir. Bir kadının görünümüne ve estetik durumuna kayıtsız ve duyarsız olması psikolojik bir sorun olduğuna dair önemli bir işarettir. Estetik bağımlılığı ya da takıntısı diyebileceğimiz durum ise kadın doğasının normal estetik ihtiyacının ve arayışının ötesinde oldukça sorunlu bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Son dönemlerde, teknolojik gelişmeler ve estetik operasyonların kolaylıkla ulaşılabilir ve satın alınabilir bir hale gelmesi ile beraber bağımlılık ve takıntı boyutunda bir ‘estetik çılgınlığı’ kendini göstermektedir. Kadının kendisinden ya da vücudunun bir bölgesinden hoşnut olmaması bu teşebbüslerin genel nedeni olmaktadır. Bu hoşnutsuzluğun temelinde yatan kendini beğenmeme ve özgüven eksikliği gibi psikolojik durumlar görmezden gelinerek, bedende estetik değişiklikler yapıldığında mutlu olunacağına ve iyi hissedileceğine inanılmaktadır.
Hem kadının hem de erkeğin estetik uygulamalarında önem verdiği çalışmalara bir göz atalım.
Fraksel lazer tedavisi ile yumuşak dokuyu sıkılaştırmak, cilt yenilemek, periorbital kırışıklıkları düzeltmek ve lekelerden (yaşlanmaya bağlı lekeler, melasma, güneş lekeleri ve cilt renk değişiklikleri) tamamen kurtulmak mümkündür.
Düzensiz veya aşırı çalışan kaslardaki sinir uyarılarını geçici olarak durdurmaya yönelik geliştirilen FDA onaylı tedavi yöntemi botoks, hiçbir alerjik reaksiyona sebep vermediği gibi etkisini aylarca koruyabilir. Koltuk altı, el ve ayak terlemesi tedavisinde de botoks uygulanmaktadır.
Derideki gevşeme ve sarkmaları toparlamaya yönelik bir uygulamadır.
Bölgesel incelme ve sıkılaşmaya yönelik bir uygulamadır.
Spor yaralanmalarının tedavisine yönelik bir uygulama olmakla birlikte; selülit tedavisi ile vücudu şekillendirme amaçlı olarak da kullanılır.
Tüm vücuda güçlü bir vibrasyon uygulayarak, kasları çalıştırır; selülit oluşumunu engellemeye ve selüliti azaltmaya yardımcı olur. Vücudun direncini ve esnekliğini artıran bu mucizevi yöntem ile aynı zamanda kan dolaşımını düzenlemek, eklem bağlarını kuvvetlendirmek ve bölgesel ağrıları da azaltmak mümkündür. İncelme programları ve diyetle birlikte günde sadece 10 dakika çalışılması ile çok etkili sonuçlar elde edilebilmektedir.
Vücuttaki ödemi gidermeye ve metabolizmayı hızlandırmaya yönelik bir programdır.
Bronz tenlerde ilk FDA onayı alan epilasyon sistemi lyra lazer; Harvard Üniversitesi tarafından geliştirilmiştir. Özel patentli soğutma sistemi kullanarak, epilasyonda acı hissini en aza indirir.
Epilasyon lazeri çok güçlü olup, istenmeyen tüylerde etkili sonuç alınabilmektedir. Bu lazer kıl köküne uygulandığında etkin ve daha uzun süreli epilasyon sağlanmaktadır.
Oksijen terapisi, cildin en alt tabakasına, oksijen basıncı ile saf oksijenin iğne kullanılmadan enjekte edilmesidir. Basınçlı enjeksiyon uygulaması yapıldığından, oksijen epidermisin en alt tabakası olan germinatium tabakasına ulaşılır. Bu sayede, yorgun hücrelere yepyeni bir yaşam kaynağı aşılanır.
Cildi, yeniden canlandıran doğal bir güzellik tedavisi olarak kabul edilir.
IPL (Intense Pulse Light – Yoğun Darbeli Işık) cilt sorunlarının, yaşlılık ve doğuştan olan kahverengi lekelerin, ince kılcal damarların ve kırmızılıkların yok edilmesinde, göz kenarlarındaki ince kırışıklıkların tedavisinde kullanılan, cilt dokusunun canlandırılıp yenilenmesini sağlayan yeni bir teknolojidir.
Ciltteki düzensizlikleri gidermek, cildi ölü tabakadan kurtarmak amacı ile uygulanır.
Sağlıklı çözüm yolu olan durumlarda da estetik operasyonlara başvurulmaktadır. ‘Liposuction’, yani bedenin belirli bölgelerinden yağ alınması, en çok görülen estetik operasyonlardan biridir. Sağlıkla ilgili bir tehlike olmadığı ve alternatif yollarla kilo vermek mümkün olduğu durumlarda dahi bu yönteme sıkça başvurulmaktadır. Bu tür sorunların altında da büyük oranda kendine güven eksikliği, yeme bağımlığı gibi psikolojik unsurlar yatmaktadır. Tahammül sınırının düşük olması, dürtüsel kontrolsüzlük gibi psikolojik unsurlar, kişinin yeme davranışını düzenleyerek ideal kilosuna ulaşma konusunda, atması gereken makul adımları atamamasına neden olmaktadır. En büyük sorun ise altta yatan esas sorunların farkında olunmayıp, sorunun sadece kilo ve görünüşle ilgili olduğuna kişilerin kendini inandırmaları ve operasyonla mutlu olacaklarına dair sarsılmaz inançlara sahip olmalarıdır.
Cinsiyetler üzerinden estetik kavramlara baktığımızda ortak yanların çokluğu bizleri şaşırtmamalıdır. Öz güven eksikliğinin giderilmesi, toplumda saygınlık, geçmişe özlem, arkadaşlar arasında övülmek vb. noktalar aslında tüm insanları insan yapan en önemli özelliklerdir. Dermatologların da hastalarında önem verdiği birinci konu "kendini mutlu hissetmektir". İster kadın olsun isterse erkek "mutlu" bireyler toplumları değiştirir ve dönüştürür.
Paylaş