Paylaş
Her şeyin aşırısının yarardan çok zarar getirdiğini hayatımızın içinde her gün yaşayarak öğreniyoruz. Özellikle evde ‘’çalışan’’ kadınların daha fazla haşır neşir olduğu ürünlerdendir tüm temizlik malzemeleri… Bu temizlik ürünlerine her gün bir yenisi eklenirken şöyle bir çırpıda; sabun, deterjan, kireç çözücü, çamaşır suyu, parlatıcılar, arap sabunu, krem-jel-toz-sıvı vb. olarak sayabiliriz. Bunların hepsini bol bol kullanıyoruz, sonra günün birinde, cildimizde kızarıklıklar, şişme, kabarıklıklar, yaralar ve kabuklar oluşunca hayretler içinde doktora koşuyoruz. Karşılaştığımız sorun, muhtemelen alerjik bir reaksiyondur ve adı Egzama (dermatit) olabilir. Egzama sandığımızdan çok daha yaygın ve günlük hayatımızın içinde olan bir cilt sorunudur. Dermatit kendini; cildin şişmesi, kızarması, ağrı ve kaşıntı ile gösterir. Hastalarımızda genelde 3 şekilde görürüz. Bunlar: atopik, kontakt ve seboreik dermatittir.
Kızarıklık, şişme, kabarıklıklar, yaralar ve kabuklar çocuklarda görüldüğü zaman, oyuncaklarına ve odasındaki eşyalara dikkat etmek gerekir.
Toz tutabilen ve alerjiye neden olabilen her türlü eşya, halı, yorgan, tüylü bebekler veya boya maddeleri kuşkulu olan oyuncaklar ortadan kaldırılmalıdır. Atopik egzama olan çocukların belirli bir diyet de uygulamaları gerekir. Doktor tavsiyesine göre, alerjik olabilecek farklı yiyecekler, menüden çıkarılmalıdır.
Kontakt egzama, cildin herhangi bir tahrişe veya kullanılan bir maddeye karşı gösterdiği alerjik reaksiyondur. Cilt kızarır, şişer, kabarıklıklar, yaralar ve kabuklar oluşur. Bu belirtiler bir hafta içinde geçmezse, bir cilt doktoruna başvurmak gerekir.
Kontakt egzamaya neden olabilen maddelerin en başında, evlerde kullanılan temizlik malzemeleri ve deterjanlar bulunur. Konsantre temizlik malzemeleri, pek çok insanda alerjik reaksiyona yol açabilir. Bu alerjik durumu anlamak zordur. Şüphelendiğiniz taktirde evdeki kimyasal ürünleri, temizlik malzemelerini mercek altına almak ilk yapılması gerekendir. Bunlara kullandığımız sabunlar, saç boyaları veya kozmetik ürünler de dahildir. Biraz dikkat ve deneme ile tepki yaratan ürünü bulabiliriz.
Saçımızdaki kepek ve kaşıntılar, seboreik dermatit belirtisi olabilir. Bu alerji türü, kafa derisi başta olmak üzere, cildin yağlı bölgelerinde görülür. Saçımızda kepeklenme ve kaşıntı varsa, seboreik dermatitten kuşkulanabiliriz. Bu alerji burun kenarlarında, kaşlarda, kulakların arkasında ve içinde, göğsün ortasında ve göbek deliği etrafında da görülebilir.
Mevsim değişiklikleri ve stres hastalığın seyrini etkiler. Belirtiler genellikle kış aylarında artar, yaz aylarında azalır. Özel şampuan ve sabunlar kullanarak, strese karşı dikkatli olarak, bu sıkıntıları atlatabiliriz.
Aslında takı ve aksesuarlarımızı ayrı olarak yazmamın sebebi onları çok sevmemiz ve onlardan vücudumuza kötü bir şey geleceğine inanmama düşüncesidir. Gerçekten durum öyle mi?
Bir düşünelim... Alerji kulak memesinde ise, aklımıza küpe ve küpenin yapıldığı metal gelir. Kolye takmayı seviyorsanız ve boyunda alerji baş göstermişse, bundan kullandığınız kolyenin sorumlu olduğuna emin olabilirsiniz. Bazen bel çevresinde alerji görülür. Bu durumda bele temas eden maddelerin ne olduğu sorgulanır. Bu kemer de olabilir, kullanılıyorsa lastikli pantolonları da düşündürebilir. Kimi saat kayışları el bileğinde alerjiye yol açar. Bu kayışların, deri, metal veya plastik oluşuna göre, alerjen malzeme hakkında, bir yorum yapılabilir. Görüldüğü üzere pek de masum oldukları söylenemez.
Cildinizin hassas olduğunu aklınızın bir köşesinden çıkarmamanız gerekmektedir. Ve özellikle içerisinde temizlik kelimesi geçiyor diye kimyasallara şüphe ile yaklaşmayı unutmayın. Bu şekilde davranırsanız alerjiler size çok uzak duracaktır!
Paylaş