Paylaş
Moda ve sanat akımları insanların düşüncelerini belirlediği gibi aynı zamanda giyimden tutun da genel geçer sisteme karşı fikri duruşunu da belirler.
Bazı dönemlerde bir kısım fikirler öne çıkarken bazıları mazide kalır. Moda denilen bu gelip geçici kültürel akımlar bazen insanlara geleceğinde yanlış kararlar vermesine neden olan eylemleri yapmasına neden olur. Vücudumuz bizim dış dünyaya karşı kimi zaman savunma kimi zaman da var olma nedenimizi anlatan doğuştan gelen bir özelliğimizdir. Onun üzerinde istenmeyen kazalar hariç kalıcı hasarlar bırakmak dönem içerisinde sizi mutlu ederken 3-5 sene sonra büyük pişmanlıkların oluşmasına neden olur. Bu estetik süreçle başlayıp dövmeye kadar giden tüm süreci ifade eder. Bugün size dövme kültürünü son yıllarda artan pişmanlık sonrası dövme sildirme sürecini anlatmak istiyorum.
Dövmenin yükselişi
1960’lı yıllardan itibaren dövme özellikle Batı ülkelerinde bir moda haline gelmeye başladı. Biraz Doğu kültürünün yeniden keşfi, kısmen protest işareti olarak, bazı insanlar için “farklı bir birey olmanın” sembolü olarak yayıldı. Bazıları yalnızlıklarını, kimileri cesaretlerini, özlemlerini ya da ideallerini vücutlarına nakşettirmek ve bu şekilde kendilerini ifade etmek istediler. Bu süreç hala artarak devam ediyor. Kararında yapılmayan dövmeler vücuda güzellik katacağı yerde iticilik de sağlayabiliyor.
Dövme geleneği eski çağlara kadar uzanır. Japonya’da bilinen dövmelerin geçmişi İ.Ö.5000 yıllarına kadar uzanır. Belki daha eskileri de vardır. Mısır mumyalarında sık sık karşılaşılan dövmeler ise İ.Ö.2000’li yıllara aittir. Bazı ilkel toplumlarda dövme baştan sona bir ritüel konusudur. Dövme yapılacak kişinin belli dinsel kuralları yerine getirmesi ve beceriler sergilemesi beklenir. Dini açıdan bakıldığında ise tüm semavi dinler tarafından dövme yasaklanmıştır. Tanrının yarattığı vücuda müdahale etmek, vücuda acı çektirmek vb. gibi nedenlerle yasaklanmıştır.
Dövme nasıl yapılır?
Dövme sırasında uyuşturma işlemi yapılmaz. Fazla bir ağrıdan söz etmek abartılı olur ama ağrı eşiğiniz düşükse biraz daha güçlü hissedebilirsiniz. Boya cildin yaklaşık olarak 0.6 mm derinliğine özel bir iğne ile enjekte edilir. Uygulamadan sonra hafif bir sızı, biraz şişme ve kızarma normal kabul edilir. Buz kompresi bu tepkileri yatıştırır. Ortalama 3 gün içinde dövme uygulanan yerde boya renginde kabuklar oluşur. Rengin bir bütün olarak kalması için bu kabukları kopartmamak gerekir. Birkaç gün sonra kabuklar kendi kendine dökülür ve dövme gerçek rengine kavuşur. Dövmeler genellikle renk değiştirmezler ancak aşırı güneşlenme renk tonunun solmasına yol açabilir. Güneşe çıkmadan önce dövme üzerine güneşten koruyucu krem sürülürse, renkleri hiçbir zaman bozulmaz.
Dövmeden neden vazgeçilir?
- Özellikle arkadaş veya alkolün etkisi altında yapılan, sonrasında pişman olup aile korkusundan çıkarılmak istenmesi.
- Sevgili veya eşi ile birlikte yazılan sonrasında ayrılınca çıkarılmak istenmesi.
- Askere dövmeli gitmeyi istememek.
- İş öncesi yapılan dövmelerin, iş yerinde patronlar tarafından istenmemesi.
- Yeni eş ya da sevgilinin dövme istememesi.
Dövmeden nasıl kurtulunur?
Dövmeyi ciltte hiçbir iz bırakmadan çıkartacak herhangi bir tıbbi yöntem yoktur. Dövmelerin kısmen çıkartılması ise uygulanmasından daha zahmetlidir ve daha uzun sürer. Dövmelerin hepsi aynı değildir. Amatörce yapılan dövmeler daha düzensizdir. Bazı yerleri daha derine bazı yerleri daha yüzeyde işlenir. Bunların çıkarılması da ona göre değişir. Kırmızı rengi çıkarmak zordur. Siyah olanlar daha kolaydır.
Bazı yöntemler...
Lazer
Lazer ışınları ile dövmenin olduğu bölge yakılır. Yanan deri kabuk tutar ve dövme bu kabukların dökülmesi ile kaybolur. Ancak yinede soluk bir renk kalması ya da deride yanık izi oluşması mümkündür. Lazerden sonra yaranın bakımı çok önemlidir. Su ve güneşten uzun süre sakınmak gerekir.
Abrazyon
Hastane ortamında yapılır. Cilt üzerinde çok hızlı dönen zımpara başlıklı özel bir aletle, deri bir bakıma zımparalanarak soyulur. İz kalma riski her zaman vardır.
Cerrahi müdahale
Dövme küçük bir alanda uygulandıysa, o bölge kesilerek alınır ve iki ucu birbirine dikilir. İz kalması neredeyse kaçınılmazdır. Çok geniş alanı kaplayan dövmelerde bu yöntem kullanılamaz.
IPL lazer
Çok yüksek atımlı ışık ile çalışan bu aletle dövmenin olduğu yere atış yapılır. Birkaç seans tekrar edilir. Dövme derinin yakılmasıyla silinmiş olur. İz ve soluk bir renk kalma riski vardır.
İlla dövme istiyorum diyorsanız...
Kalıcı makyaj da bir tür dövmedir. Ancak tekniği oldukça farklıdır. Dövmeden çok farklı makineler ve çok daha ince iğneler kullanılır. Klasik dövmeler mürekkep boyalarla yapılır. Kalıcı makyajda ise doğal pigmentler kullanılır. Bunlar zamanla vücut tarafından yavaşça eritilir ve silinir. Yani kalıcı makyaj oldukça dayanıklı olsa da sürelidir. Ömrü genel olarak 1-5 yıl arasındadır. Ancak bu süre, kişinin cilt yapısına, yaşına ve yaşadığı çevreye göre değişir. Deri altına enjekte edilen renkli pigmentler, cilt yenilendikçe azalır, solar ve sonunda tükenir.
Siz siz olun dövme yaptırmadan önce bir değil bin defa düşünün. Anın büyüsüne kapılıp geçmişinizi zorlaştırmayın. Bir işletme kuruyor gibi gelecekteki fayda ve zararları kafanızda kurgulayın. Düşünün ki evinizi, arabanızı, işinizi, stilinizi, çevrenizi değiştirebilirsiniz, hatta başka kentlere, ülkelere göç edebilirsiniz ama dövmeniz sizden hiç ayrılmaz! Bu yüzden yaptıracağınız dövmenin şekli, büyüklüğü, yeri konusunda çok iyi düşünmeniz gerekir.
Paylaş