Paylaş
İç çamaşırı seçerken dikkat etmemiz gereken noktalar vardır. Bu noktaların başında çamaşırların rahat ve sağlıklı olması gelir. Dr. Yasemin Fatih Amato, hijyene en çok ihtiyaç duyulan ve hastalıkların en kolay kapıldığı bu kıyafetleri seçerken titiz davranmamız gerektiğinin altını çizdi ve doğru çamaşır seçimi için yapılması gerekenleri anlattı.
İç çamaşırında moda olması yerine sağlıklı olması ana felsefe olmalıdır. İçimize giydiğimiz bu özel çamaşırları seçerken, dış giysilerimizden daha titiz davranmamız gerekir.
İç çamaşırı seçiminde pamuklu kumaş önemli
İç giyim ürünlerini alırken naylon türlerinden uzak durmalı, pamukluları tercih etmeliyiz. Özellikle hassas cilde sahip olan kişilerin buna mutlaka özen göstermeleri gerekir. Bazı kadınlarda iç çamaşırının, lastik yerinin deriyle temas ettiği bölgede alerji meydana gelebiliyor. Hatta bu bölgelerde baskı nedeniyle kaşıntı veya kızarıklık da oluşabiliyor. Bu nedenle kişiler, neye alerjilerinin olduğunu ve hangi iç çamaşırlarının kendilerine uygun olduğunu önceden belirlemeli. Ayrıca iç çamaşırınız sizi sıkmamalı, sırf güzel diye ya da moda diye üzerinize aldığınız ürünleri giymeyin, bunlar uzun vadeli sağlık sorunları oluşturabilir, çamaşırın sıktığı bölgede yağ dokusunda bazı kayıplar olabilir, baskının olduğu deride temastan dolayı egzama gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir.
Sütyenin lastiğine dikkat!
Herkesin vücut ölçüleri ve derisinin hassaslık derecesi farklıdır. Bu nedenle uygun sütyen seçerken özellikle sıkı olmamasına ve lastiğin tene doğrudan temas etmemesine özen gösterilmelidir. Açıkta kalan ve sonrasında tene değen lastikler çeşitli alerjilere neden olabilir.
Fanilanın önemi
Fanila, özellikle soğuk havalarda vücudumuzun kurtarıcısıdır. Siz farkında olmasanız da dıştan giyilen giysilerin direk vücuda değmesini engelleyerek önemli bir koruma sağlar. Özellikle pamuk içeren kaliteli çamaşırlar kullanırsanız, vücudunuzu bir zırh gibi kavrar ve dışardan giydiğiniz sentetik kıyafetlerin teninize temasını engeller.
Slip külot kullanımına hastalık sırasında dikkat edilmeli
Özellikle külot seçiminde hassas davranmalıyız. En sık görülen jinekolojik sorunlardan biri, vajinal enfeksiyonlardır. Bu rahatsızlığın kaynağı slip külotlardır. Şiddetli kaşıntı, yanma hissi, sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, kötü kokulu akıntı gibi belirtiler, vajinal enfeksiyonlara işaret eder. Bu tarz durumlarda tedavinin yanı sıra külot seçim alışkanlıklarımızı da gözden geçirmemiz gerekmektedir. Özellikle kasıkların sürtünmesi nedeniyle tahrişler ve egzamalar görünebilir. İdeal olanı yüzde yüz pamuklu olmasa bile çamaşırlarınızın büyük çoğunluğunun pamuk içerikli olmasıdır.
Naylon giysiler her zaman soruna davetiye çıkarır
Yaz aylarında özellikle naylon içeren çamaşırlardan uzak durmak önem taşıyor çünkü terleme nedeniyle oluşan mantar enfeksiyonları yaz aylarında daha sık görülür. Bazı bünyeler naylon karışımı giysileri kabul eder ve problem olmaz ama terlemeyi engelleyemezler. Pamuklu ürünler nerdeyse sizinle birlikte nefes alıp verir. Böylece daha az terlersiniz. Oysaki naylon kumaşlar sizi terletir, rahatsız eder.
Renkler sizi aldatmasın
Özellikle yaz aylarında renkli kıyafetler giymeyi severiz. Ayrıca genelde fiyatlarına bakmaz, göze hoş gelmesine bakarak alır, giyeriz. Bu iç çamaşırları için de geçerlidir. Özellikle iç çamaşırı alırken renkli olanı seçtiysek boyasına dikkat etmemiz gerekir. Çünkü bazı boyamalarda, içeriğinde kansorejen madde bulunan boyalar kullanabiliyor. Bu nedenle aldığınız iç çamaşırlarının doğal boyalarla renklendirilmiş olup olmadığını öğrenin.
İç çamaşırı alırken ve kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?
— Çamaşırınızı sık sık değiştirin.
— Göğüsleri sıkıştıran sütyen modellerinden kaçının, bedeninize ve vücut yapınıza uygun sütyen kullanmaya çalışın.
— Doğum sonrası dönemde bedene uygun emzirme sütyeni alın, göğüs pedi kullanın. Bedeninize uygun, kesimi rahat, dar olmayan iç çamaşırı giyin.
— Her tarafı pamuk olan iç çamaşırları kullanın. Özellikle çamaşırınızın ağ kısmı pamuklu olsun.
— İç çamaşırlarınızı yıkarken yumuşatıcı kullanımından kaçınınız. Yumuşatıcılar ve bazı deterjan artıkları da çamaşırların yüzeyinde kalarak, kimyasal irritasyona sebep olur. Bazı mikroorganizmalar nemli, sıcak ortamlarda naylon ve naylon karışımlı ürünlerde daha çabuk ürer.
— Sıkı pantolonlar ve iç çamaşırları havalanmayı engelleyerek, mikroorganizmaların artmasına neden olur, bu ürünleri tercih etmemenizde fayda var.
— İç çamaşırlarının yıkandıktan sonra ütülenmesi de, mikroorganizmaların ölmesi açısından önemli. Çünkü bu enfeksiyonlar sık tekrarlama eğilimindedir ve ütü yapılarak etkisiz hale getirilebilir.
Paylaş