Paylaş
Oksijenin reaktif bazı türleri zararlı olabilmekte ve bu yan ürünler reaksiyona girerek DNA’ya, proteinlere, lipidlere ve karbonhidratlara zarar verebilmektedir. DNA’nın zarar görmesi sonucu onarım ve korunma mekanizmaları yetersiz kalırsa kanser ortaya çıkmaktadır.
DNA’mızı doğrudan etkileyen ve olumlu yönde geliştiren bazı önemli sebzeler vardır. Bu önemli 7 sebzeyi hayatınızın içine alarak DNA hasarını azaltabilirsiniz.
Sarımsağın içeriğine baktığımızda; 33 çeşit kükürt bileşiği, 17 çeşit aminoasit, flavonoidler, çinko, magnezyum, kalsiyum, A vitamini, B ve C vitaminlerinin bir arada olduğunu görürüz. Son yapılan çalışmalarda sarımsağın genlerimizi etkilediği tespit edilmiştir. Bu özelliği ile epigenetik bir besin olan sarımsak DNA diziliminde hücre yıkımını önleyerek yaşlanmayı geciktirmektedir. Doğal hayatta yaşanan stres, üzüntü, hareketsizlik hücre yıkımını arttırmaktadır. Tüketilen sarımsakla bu yıkım azalabilmektedir.
Kara lahana, midenin asidini en iyi bağlayan sebzedir. Kolesterolün düşmesine ve kanserden korunmaya yardımcı olur. Ayrıca vücudun toksinlerden korunma sistemini besleyen fitokimyasalları içerisinde barındırır.
Günlük K vitamini gereksiniminizi karşılayan tere ile vücudunuzda gözle görünür değişiklik yaratmanız mümkündür. K vitamini kanın pıhtılaşmasında, arter çevresinde plak oluşumunu engellemede, artirit ile ilgili kronik hastalıkları önlemede faydalı bir vitamindir. 3 ay boyunca her gün tere tüketen bir kişi DNA tahribatını engelleyebilir, kanser riskini ve trigliserid seviyesini yüzde 10’a kadar düşürebilir.
Pazıda, syringic asit ve kaempferol adı verilen antioksidanlar bulunur. Bu antioksidanlar kansere sebep olan toksinlerden diğer hücreleri korur, inflamasyonu azaltır, kalp hastalığı, diyabet ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltır.
Kansere karşı savaşan bileşikleri içeren, kalp rahatsızlıkları riskini azaltan, kan şekerini düşüren, kemikleri güçlendiren ve inflamasyonu önleyen önemli sebzelerden biridir.
Yapısındaki sülforafen fitokimyasalları ile yüksek kan şekerinin damar çeperleri ve doku hasarına yönelik yarattığı hasarları azalttığı bilinmektedir. Buna ek olarak diyabetin verdiği zararı azaltmada oldukça etkilidir. Göz sağlığı için gerekli olan lutein ve zeaksantin yönünden zengindir.
Çin lahanası beyaz kan hücrelerinin aktivitesini artırarak vücut bağışıklık sistemini güçlendirir. Toksin atımına yardımcı olan A vitamini açısından zengin bir sebzedir.
Sadece yanlış beslenmek değil, güneş de DNA’mıza büyük hasar vermektedir. Son 15-20 yıldır ozon tabakasının incelmesi nedeniyle güneş ışınları deriye ulaşmakta ve kansere neden olmaktadır. Yine UVA ve UVB tamiri mümkün olmayan DNA hasarına yol açmakta dolayısıyla güneş ışını hasarı birikerek ilerlediği için çocukluk çağından itibaren olumsuz etkisi başlamaktadır. Çocuklukta bir kez bile güneş yanığı geçirmek, ileri yaşlarda deri kanseri riskini 3 kat arttırmaktadır. UVA ışınları ani zarar vermemekte ancak DNA hasarı yaratarak yıllar içinde deri kanseri oluşumuna yol açmaktadır. Gözlerin gözlükle, dudakların da yine güneşten koruyucu ile korunması unutulmamalıdır.
Paylaş