Paylaş
D vitamininin önemini bilmeyen yoktur. Tüm doktorlar bu vitamini sürekli önerirler ama gözden kaçırılmaması gereken şey, güneş eski güneşken dünya eski dünya değil! 20 yıl öncesine kadar özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerin doğrudan güneşe maruz kalması ısrarla istenilen bir durumdu. Ama o zaman ozon bu kadar delinmemiş, ultraviyole ışınları dünyamıza doğrudan bu kadar sert gelmiyordu!
D vitaminin %80’ni güneş ışınları ile açığa çıkar. Özellikle Mart ve Ekim ayları arasında kalan dönem en uygun dönemdir. Bu bahsedilen aylar arasında 15 dakika güneşlenmek sizin yararınıza olacaktır. D vitamininin bilinen etkisi kemik ve kas metabolizması üzerinedir. Kuvvetli kemiklerin gelişmesi için böbreklerden ve bağırsaklardan fosfor ve kalsiyum emilimini düzenler.
D vitamini kolesterol içerikli maddenin ultraviyole ışınlarına maruz kalmasıyla oluşur. Güneş ışınlarına maruz kalan vitamin öncü maddeye dönüştükten sonra iki organda değişime uğrar. Ve sonunda aktif D vitaminine dönüşür. Gıdalar yoluyla bu vitaminin ancak % 20’si vücudumuza girer. Bu yüzden kış aylarında somon, uskumru gibi yağlı balıklar, balık yağı, yumurta ve mantar tüketilmesi sıkça önerilir.
D vitaminin vücutta kemik ve kas metabolizması dışında başka fonksiyonları da vardır. Kalp, beyin, meme, prostat gibi pek çok organda D vitamini reseptörleri bulunur. Son yıllarda depresyon, kalp, diyabet, bazı kanser hastalıklarında D vitamini eksikliğinden şüphelenilmeye başlandı.
Bu önemli vitaminin eksikliği basit bir kan testiyle tespit edilebilir. Tetkiklerin sonunda problem olursa eğer doktor kontrolünde D vitamini alınması gerekir. Her yıl sonbaharda D vitamini seviyesine baktırmak yararınıza olacaktır. Ayrıca,
Paylaş