Paylaş
Uçuklar musallat oldukları insanın yakasını kolay kolay bırakmazlar. Dudağın kenarında her bahane ile yeniden çıkarlar. Biraz heyecanlanınca, üzülünce, sevinince, uykusuz kalınca, yorgunsanız, kırıklığınız varsa, adet öncesinde, yolculuk yaptıysanız, hava soğuksa, sıcaksa, rüzgar varsa...
Güneş gibi soğuk da (rüzgar) uçuğu artırır.
Uçukların nedeni, zayıf zamanlarımızı kollayan, “Herpes Simplex” virüsüdür.
"Herpes Simplex" virüsü
Herpes simplex virüsünün en yaygın türü (%90) genellikle dudakta uçuk çıkmasına neden olur. Nadiren yüzümüzün başka yerlerinde veya vücudumuzda oluşabilir. Yüz cildinde çıkan uçuklar lekelenmeye neden olabilir. Dudaklarda ise zamanla dudak kontürü bozulur. Uçuk çıkaran bir bünyeniz varsa ve günün birinde gözleriniz ağrımaya, ışıktan rahatsız olmaya başlarsa hemen doktora gidin. Çünkü uçuklar göze bulaşabilir ve görme yeteneğine zarar verebilir. Bazen diş etlerinde ve damaklarda da uçuk çıkabilir. Aynı virüsün farklı bir türü genital organlara yerleşir ve oldukça sıkıntılı uçuklara neden olur. Cinsel ilişki ile bulaşır. Tedavi eşlerin ikisine birden uygulanır ve prezervatifle korunmak gerekir.
Sürekli uçuk çıkıyorsa başka sebeplere bakmak gerekir
Uçuk sık sık tekrar ediyorsa, vücut direncinin düşmüş olduğu anlaşılır. Doktorlar bu durumda vitamin takviyesi önerebilir. Herpes simplex virüsünün, yani uçuk sorununun, henüz kesin bir tedavisi bulunamamıştır. Aşı araştırmaları yapılmakta, lazer ve ozon terapileri denenmektedir. Bazı tedavi şekilleri de fayda sağlamaktadır. Örneğin:
Ozon tedavisi
Genel vücut direncini arttırdığı için bazı hastaların uçukları tamamen iyileşebiliyor.
Antiviral kremler
Uçuk çıktıktan sonra daha çabuk iyileşmeyi sağlar ve yayılmayı önler.
“Lysine” amino asiti
Uçuğun bilinen en etkili tedavisi “Lysine” adı verilen bir amino asittir. Önerilen doz, uçuk iyileşinceye kadar günde 3 defa 1000 mg.dır. Daha sonra da koruyucu olarak günde 500 mg. lysine almaya devam edilir. Bu ilacı aç karnına su ile almak gerekir. Özellikle süt ile birlikte kullanmayın. Lysine’i hem hap şeklinde alabilirsiniz hem de kremini sürebilirsiniz. Uzun süreli olarak kullanırsanız uçukların yeniden çıkmasını önler. Ama tabii önce doktorunuza danışın. Başka ilaç etkileşimleri söz konusu olabilir.
Melisa kremi
Bu kremi uçuğun ilk belirtilerini fark edince hemen sürün. Günde 2-4 kere. Aynı şekilde melisa çayından da yararlanabilirsiniz. Yoğun bir melisa çayı hazırlamak için; 2-3 tatlı kaşığı melisayı kaynamış suda 15 dakika bekletin. Sonra soğumaya bırakın. Bu çayı günde üç kere bir kulak temizleme pamuğu ile uçuğun üzerine sürün.
C vitamini ve flovonoidler
Virüslerle mücadele eden bağışıklık sistemi hücrelerini kuvvetlendirirler. Uçuk çıktığında günde 1000 mg C vitamini / 500 mg flavonoid alabilirsiniz. Şekersiz C vitaminini suda eritip bir pamukla haricen de uygulayabilirsiniz. Finlandiya’da bir hastanede bu deneme yapılmış ve uçukların çok çabuk iyileştiği görülmüş.
A vitaminini
Hem ağızdan alabilir hem de krem olarak sürebilirsiniz. Ancak hamile kadınların günde 5000 IU’dan fazla A vitamini alması sakıncalıdır.
Günde birkaç kere, uçuğunuzun üzerine buz koyup birkaç dakika tutarsanız uçuğunuzun azaldığını ve daha çabuk kuruduğunu göreceksiniz.
Uçuk mevsimleri kişinin bünyesi zayıf değilse genelde çok sıcak aylarda ve mevsim geçişi soğuk ayların başlangıcında sıkça karşılaşılır. En büyük sebebi ise vücut direncinizin düşük olması. Bu durumda yapılması gereken vücudunuzu dinlemek ve önceden önlem alıp gerekeni yapmak.
Paylaş