Paylaş
Genel olarak baharatlar;
Kan şekerini dengelerken kimyon; cildi düzenler, siyah nokta, sivilce ve yaşlılık kırışıklıklarının azaltılmasında yardımcı olur. İçeriğinde bulunan yoğun demir nedeniyle kansızlık tedavilerinde oldukça etkilidir. Özellikle astımlı hastaların bağışıklık sisteminin düzenlerken bağışıklık sistemlerini güçlendirir. Aşırı tüketimi sonuncunda böbrek ve karaciğere zarar verebilir.
İnsülin hormonu üzerine olan etkisi nedeniyle tarçın, kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Aynı zamanda kokusu afrodizyak etkisi gösterdiği için hormonal etkilerin kontrol edilmesinde kullanılır.
Ağız sorunlarında karanfil sıkça kullanılan bir baharattır. Ayrıca su ve çay ile tüketildiğinde şişkinliğe iyi gelir. Baharat ve çay olarak tüketilmesi önerilen karanfil, yağ olarak tüketildiğinde yarardan çok zarara neden olan bir ürüne dönüşebilir. Mutlaka bir uzmana danışılarak kullanılması gereken karanfil yağı; direkt olarak içilmemeli, cilde sürülmemeli ve seyrelterek kullanılmalıdır.
KEKİK; mideyi rahatlatır, gaz oluşumunu önler. Bununla birlikte özellikle kan kolesterolünü düşürücü etkisi vardır. Özellikle de kekik suyu, yemeklerden sonra bir kahve fincanı olarak tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır.
Antienflamatuvar olarak kullanılan pul biber, içindeki bileşikler sayesinde birlikte yenilen besinlerin vitamin ve mineral emilimini de arttırır. C vitamini içeriği nedeniyle doğal antibiyotik olarak bilinir. Kanser hücrelerinin bastırılmasında da yardımcı olan biberin bazı ilaçlarla etkileşime girebilir dikkatli olmak gerekir.
KARABİBER; grip ve soğuk algınlığında vücut direncini artırır. Boğaz ağrısında nane ile birlikte çay olarak içildiğinde lokal mikroplara tesir eder.
Antienflamatuvar, antioksidan, antitümör özellikleri olan zerdeçal, son yılların en çok kullanılan baharatlarından biridir. Aynı şekilde kolon, prostat, pankreas, meme kanserlerinde de takviye olarak kullanılmaktadır. Zerdeçal günlük beslenme de pilav, makarna, et yemekleri, yumurta ve çorba gibi yemeklerde kullanılabilir.
Paylaş