Paylaş
11 yaşındaki oğlum iki senedir yelkene gidiyor. Yelken yapmanın çocukların hayatını nasıl değiştirdiğini, nasıl özgüvenli hale getirdiğini sadece görmüyor, yaşıyorum da.
Fakat üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde bu sporun nasıl bu kadar pahalı olduğunu aklım almıyordu. Sonunda öğrendim. Yelken kulüpleri sahillerde kurulduğu için Ulaştırma Bakanlığı her birinden (ödenemeyecek ölçekte) kiralar alıyordu. Şimdi Yelken Federasyonu bu durumu değiştirmek ve daha çok çocuk yelkenle tanışabilsin diye Ulaştırma Bakanlığı ile görüşme halinde.
İki senedir aşkla yelken yapan oğlumu gönderemiyorum bu sene. İstanbul Yelken Kulübü’nün de elinden gelen az. Tekneler pahalı, Ulaştırma Bakanlığı’na kira ödeniyor derken işin içinden çıkamıyorlar dolayısıyla. Fiyatlar neredeyse aylık 2500 TL. Eğer özel okula gönderiyorsanız, yemeği, giyeceği, hayatı derken en az 20 bin TL maaş almak gerekiyor ki spor yapmasına bütçe sağlanabilsin. Lazer C takımına seçilmesi bir şey ifade etmiyor. Oğlanın yelken diye deliriyor olması da. Yurt dışında büyük başarı kazanan yelken sporcularına bakıp iç geçirmiyor muyuz çoğu zaman “Bizden neden dünya ölçeğinde başarılı” sporcu çıkmıyor diye. Nedenlerden biri de bu.
Turizm tesislerinden, restoranlardan tabii ki sahil işgal giderleri alınmalı. Ama tek amacı spor olan ve çocukların sağlığı nedeniyle ekstra özenilmesi, teşvik edilmesi hatta devletten bütçesel destek görmesi gereken İstanbul Yelken gibi müthiş profesyonel kulüpler ne yapmalı bu durumda? Ya bu ücreti talep edecekler ya da kilit vuracaklar kapılarına. Yelkenin zengin sporu gibi görünmesinin nedeni de bu.
Oysa dünyanın pek çok deniz ülkesinde devlet çocuklar yelken yapsın diye teşvik etmekle kalmayıp, kıyafet, ekipman desteği bile veriyor. Yıllarını yelkene adayan hocalar da bu işten çok musdarip. Nice alkışlanacak başarılar elde edebileceklerini biliyor ama maddi imkansızlıklardan dolayı durmakla yetiniyorlar.
Yelken ülke geneline yayılabilsin, pek çok çocuk denizde olabilsin, iyot soluyabilsin diye hayatını bu işe adayan Yelken Federasyonu Başkanı Özlem Akdurak, Ulaştırma Bakanlığı ile çok yoğun görüşme içinde. Akdurak başarabilirse, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın, 'Hedef 1 Milyon Amatör Denizci' dileği gerçekleşebilirse rüzgarları bilen, boyutsal farkındalığı olan, yön duygusu gelişmiş, düzenli, sabırlı çocuklar da yetiştirebiliriz el birliğiyle…
Paylaş