Paylaş
Çocukların kemik yapısı yetişkinlere göre oldukça farklıdır. Çocukların kemikleri daha esnek ve daha dayanıksızdır. Bu nedenle hafif düzeyli travmalarda bile kırılmaları son derece kolaydır. El bilek gibi ince kemiklerde bu hassasiyet çok daha yüksektir.
Düşme sırasında vücudu korumak ve düşme hızını yavaşlatmak için refleks olarak yere öncelikli olarak eller temas eder. El parmakları elastik ve birden fazla kemik yapısından oluştuğu için bu yükü emer ve el bilek bölgesine iletirler. El bilek bölgesindeki ulna ve radius olarak adlandırılan kemikler çocuklarda son derece ince yapıya sahiptirler. Elden iletilen yüklerin bu kemiklere binmesiyle el bilek kırıklarının oluşması sık görülen çocuk kırıklarındandır.
Çocuk el bilek kırıkları kolay oluşup ve sık görülse de, kemik uçlarında ciddi ayrılmalar nadir olduğu için belirgin ağrı yapmayabilir. Bunda en önemli sebep, çocuk kemiklerinin esnek olması ve üzerilerindeki kemik zarının yetişkinlere göre çok daha kalın olması nedeniyle ayrılmaya izin vermemesidir. Bu nedenle çocuklardaki el bilek kırıklarının büyük bir bölümü “yaş ağaç kırığı” olarak adlandırılır. Kuru ağaç kırıldığında parçalanarak ayrılır fakat yaş ağacın kırılmasına rağmen esnekliğinden dolayı tam ayrılmaması ve sağlam tutan parçalarının genelde olması nedeniyle bu benzetme yapılmıştır.
Kırık uçlarının tam ayrılmaması nedeniyle çocuklarda el bilek kırıklarında şiddetli ağrı olmayabilir. Bu nedenle ağrının şiddetine veya el bilek hareketlerinin olmasına çok güvenmemek gerekir. Yüksekten veya bisiklet gibi araçtan düşme sonrasında oluşan el bilek ağrılarının mutlaka doktor tarafından görülmesi gerekir. Bunlarda kırık tespiti ancak röntgen incelemesiyle mümkün olabilir. Sadece ağrı derecesine ve düşmenin basitliğine güvenilerek kırıktan 4-5 gün sonra getirilen çocuklarla çok sık karşılaşılmaktadır.
El bilek kırıklarının büyük bir bölümü basit tespit yöntemleriyle 2-3 haftada iyileşmektedir. Kırık uçlarında ayrılma olduğu durumlarda bunun yerine oturtularak alçıya alınması gerekebilir. Bu gibi durumlarda alçı süresi 4-6 haftaya uzayabilir. Nadir bazı kırık tiplerinde ise kırık uçlarının arasına yumuşak doku girebilir ve yerine oturmasını engelleyebilir. Böyle durumlarda anestezi altında kırığın yerine getirilmesi ve bazı durumda tellerle dışarıdan fikse edilmesi gerekebilir.
Paylaş