Paylaş
Diş çürüğü, başlangıçta siyah lekeler şeklinde kendini gösterir. Tedavi edilmediğinde dişin sinir dokularına zarar verir ağrı yapar.
Her insanın ağzında binlerce bakteri bulunmaktadır. Bu bakteriler kendi başlarına zarar vermezler. Ağız hijyeni sağlanmadığı zaman ağızda bulunan özellikle şekerli gıda artıkları bakteriler tarafından parçalanır ve asit açığa çıkar. Açığa çıkan bu asit dişin en dıştaki mine tabakasına zarar vermeye başlar. Başlangıçta siyah lekeler şeklinde görülen çürükler, başlangıç çürüğü olarak isimlendirilir. Bu aşamada tedavi edilmediği takdirde çürük, alttaki dokulara doğru ilerler ve hassasiyet yapmaya başlar. Bu aşamadaki derin çürükler sinir dokusuna ulaştığında hastalarda dayanılmaz ağrılar oluşur. Bu aşamalara genel olarak bakıldığında, başlangıçtaki dolgu tedavisi şeklinde olan diş çürüğü tedavi edilmediği zaman kanal tedavisine kadar ilerlemiş olur!
Çürüklerden korunmak için küçük yaşlardan itibaren ağız hijyeninin nasıl sağlanması gerektiği iyice kavranmalıdır. Diş fırçası, diş ipi ve ağız gargaralarının kullanımı alışkanlık haline getirilmelidir. Ayrıca alışkanlık haline getirilmesi gereken başka bir konu da 3-6 aylık aralıklarla diş hekimine kontrole gidilmesidir. Çünkü başlangıç çürükleri hastalara acı vermeyebilir ancak diş hekimi tarafından kolaylıkla tespit edilebilir. Böylece dolgu tedavisi ile çürüğün ilerlemesi de önlenecektir.
Çocuk hastalar için daimi dişler çıktıktan sonra çürük oluşmaması için flor uygulaması yapılabilir. Flor, diş yüzeyine uygulanan, ağrısız ve acısız jel uygulamasının adıdır. Bu sayede dişler çürük oluşumuna karşı daha güçlü bir yapı kazanmış olur.
Paylaş