Paylaş
Hamileyken bile marjinalliğinden ve estetiğinden vazgeçmek istemeyen bayanlara piercing takmayla ilgili önemli uyarı ve öneriler…
Hamileyken vücudumuzda oluşan fiziksel değişikliklerden ötürü özellikle göbekte, göğüslerde ve genital bölgede, hamilelerin ve hamile kalmaya çalışanların piercing yaptırmaları bir takım sakıncalar içerdiğinden yapılması önerilmez. Göğüsler ve karın gebelik esnasında büyürken piercing delikleri daha çok büyür, tam olarak iyileşmeyebilir. Ayrıca gebelikte bağışıklık sistemindeki değişikliklerden dolayı enfeksiyona daha meyilli olur.
Hamilelik Öncesi Piercing Varsa?
Gebelikten önce zaten takılı olan piercing varsa, tam olarak iyileşmiş ve hiçbir rahatsızlık yaratmıyorsa bunları çıkarmak için tıbbi bir gerekçe yoktur.
Bununla birlikte gebelikte göğüs ve karın büyüdükçe, piercing materyali elbiselere ve diğer bazı eşyalara takılabilir, cildinizi sıkabilir ya da zarar verebilir. Ultrason taramalarını zorlaştırabilir. Normal doğum ya da sezaryen ameliyatı esnasında sorun çıkarabildiklerinden bunların gebelikte esnek plastik olanları tercih edilmelidir. Emzirecek anneler için göğüs ucu piercing materyalinin çıkarılması en doğrusudur.
“Tüm Risklere Rağmen Taktıracağım” Diyorsanız…
Piercing bölgesinde sürekli nemlenme, kızarıklık, akıntı, hassasiyet, enfeksiyon bulguları varsa ve düzelmiyorsa çıkarılmaları gerekir. Piercing bakımları özenle yapılmadığı takdirde infeksiyon riski her zaman olur.
Steril olmayan malzemelerin kullanılması ile Hepatit B ve C, HIV/AIDS, tetanoz gibi ciddi hastalıklar da oluşabilir.
Piercing uygulaması yapacak stüdyoların bu yüzden özelliklerine de dikkat etmek gereklidir:
1-Kayıtlı ve sertifikalı tecrübeli elemanlardan oluşmalı,
2-Her bir işlem için ayrı steril malzeme kullanılmalı,
3-Otoklav sterilizasyon ünitesi olmalı,
4-Tek kullanımlık, disposabl iğneler olmalı, piercing malzemesi steril, paketlenmiş olmalı,
5-İşlemden sonraki günlerde olabilecek problemler için elemanları ulaşılabilir olmalı,
6-Piercing bakımları ile ilgili ayrıntılı bilgilendirmeli, deliğin oluşturulması, çekilme, takılma ve yırtılmanın ve enfeksiyonun önlenmesi için gebelerde oluşabilecek yukarıda anlatılan ilave riskler konusunda uyarılar ve önerilerde bulunmalıdır.
Op.Dr.Uğur Ateş
Paylaş