Paylaş
“Güneş giren eve doktor girmez” atasözü hepimiz tarafından bilinen bir deyimdir. Güneş ışığının faydaları saymakla bitmez. Kişinin psikolojisinden tutun vücutta oluşumunu sağladığı D vitaminin kaynağı olması dolayısı ile sağlığımızın kaçınılmaz desteğidir.
Hayati önem taşıyan birçok organımızın bir ahenk içinde çalışması için D vitaminin pek çok konuda desteği vardır. Hepimizin bildiği gibi kemiklerimizin sağlığı için gerekli olan kalsiyumun dengesi için en büyük unsurdur. Ayrıca bağışıklığımızın korunması, böreklerimizin iyi çalışması, bebeklerimizin gelişmesi yönünden vazgeçilmez bir destektir.
Peki D vitaminini nasıl alacağız, ondan en olumlu şekilde nasıl faydalanacağız?
D vitamininin asıl kaynağı güneş ışığıdır. Vücudumuzun D vitaminini dışarıdan alması gerekir. Aldığımız gıdalar yeteri kadar bu vitaminin sağlanmasını karşılayamaz. Besinler arasında çok olmamakla beraber sıklıkla şunlarda bulunur:
• Sardalye ve somon balığı
• Süt ve süt ürünleri
• Yumurta
D vitaminini alacağımız asıl kaynak güneş ışığı olmalıdır. Geldiğimiz bu yaz aylarında neredeyse herkesin deniz banyosu ve güneşlenme için program yapmış olduğu bir gerçektir. Sağlıklı bir şekilde güneşte yanarak bronz bir tene kavuşmak için sizlere bir tavsiye amacı ile takvim sunmak istiyorum. Başta kendim olmak üzere birçok dinleyenim bu programı uygulayarak gayet sağlıklı ve uzun süreli bronz kaldıklarını ve sonbahara çok daha sağlıklı girdiklerini geri döndüklerinde bana ilettiler.
Hem D vitaminini yeterli almak hem de sağlıklı yanarak uzun süre bronz kalmak için adını formül şu şekilde uygulanacak.
Tatile çıkmadan önce evde veya bir Türk hamamına giderek iyice keselenin ki ölü deri katmanları temizlensin.
Tatilden bir hafta önce beta-karoten (aşağıda anlatacağım) isimli vitamin hapından günde bir adet (2500 ünite) tatil sırasında 2 adet alın, tatilden sonra 1 hafta boyunca bir adet kullanın. Ancak sigara içenlerde akciğer kanseri olasılığını az da olsa arttırdığını hatırlatmak isterim.
Denize sabah saat 09.00-10.00 arasında girerek ilk 30 dakika duş almadan yanmalı, zira deniz suyundaki tuzlar hem vücudumuza yararlı olup hem de güneş ışıklarını simetrik olarak tenimize yansıtır. Saat 11.00’de aynı durumda denizden sonra uygulanır.
Saat 12.00’den sonra güneşten çekilerek duş alınır ve gölgeye veya şemsiye altına geçilir. Unutmayın gölgede de yansıyan güneş ışığından yanılır.
Öğleden sonra saat 15.30-16.00 arası başlayarak bu program iki kez tekrarlanır.
Beta karoten; havuç, kabak ve yeşil sebzeler ile karaciğerde bulunan ve sebzelere rengini veren, vücutta A vitaminine dönüşen bir maddedir.
Genelde hassas olan beyaz ciltlerin dışında krem kullanmanın gereksiz olduğu kanısındayım. Öğle saatleri oldukça tehlikeli direkt güneş ışınlarından uzak durmak güneş çarpması ve deri yanıklarından korunmak için önemlidir.
Sağlıkla yanalım, bronz olalım, güneşin hediyesi D vitamini alalım.
Sağlıkla kalın, hazinenizi koruyun.
Paylaş