Tolga Evren
Tolga Evren
Tolga Evren

B12 düzeyimiz yeterli mi?

2dk okuma

B gurubu vitaminler geçen yüzyılın başında bulunmuş ve insanları hayatına çabucak girerek geniş bir kullanıma sebep olmuştur. Bu gurup vitaminler rakamla gösterilerek 1.2.3.5.6.7.9.12. gibi adlandırılmışlardır.

Haberin Devamı

PEKİ BU GRUP VİTAMİNLER NE İŞE YARAR? 

Merkezi sinir sisteminin yapı taşı olmasından tutun da kan sistemimizin çatısını onaran ve eksikliğinde vücutta bahsi geçen organlarda hasara yol açan hastalıkların habercisi durumunda olan vitamin gurubudur. 20 Y.Y. da sanayinin ve teknolojinin gelişmesinde odak taşı olan insan gücünün performansının artırılmasında büyük rol oynamıştır.

Örneğin A.B.D. de 1933 yılında fabrikalarda işçilere B gurubu vitaminler beslenmeye ilaveten verilmiş ve 1 sene sonra üretimin % 30 arttığı tespit edilmiştir. Kas sisteminin çalışmasın dada önemli rol oynayan B gurubu vitaminlerinden en önemlisi özellikle yurdumuz için B 12 vitaminidir.

Neden mi? İşte burada istatistikler ile beraber değer sınırlarının özellikleri devreye girmekte ve eksik anlama dolayısı ile bu vitaminin eksikliği semptomlar olarak ortaya çıkmaktadır. Şimdi bu B 12 vitamini doğal olarak nerelerde bulunuyor bir bakalım.

  • Süt-Yoğurt-Kefir
  • Yumurta-her türlü kanatlı
  • Balık ve deniz ürünleri
  • Karaciğer

Bu derece kısıtlı yiyeceklerde bulunan bu vitaminin eksikliğinde öncelikle bayanlarda ve erkelerde de bazı bellek bozukluklarından tutunda kan hastalıklarına yol açan tüm organları dolaylı yönden ilgilendiren hastalıklara yol açar.

Yurdumuzda yapılan kan testlerinde bazılarında 125-525 bazılarında 200-800 değerler arasında normal sınırları olan test sonuçları sağlıklı olmamaktadır. Nedeni ise, Diyelim ki birinci test Aralığında 135 çıkan hasta normal sınırlar içinde görünmekte, ancak eksiklik olacağı kaçınılmazdır.

Dolayısı ile gerçek değerlerin şu şekilde hesaplanması uygun olacaktır.

1 Test durumunda normal değer sınırları 125-525 olarak ele alındığında 525-125= 400. 400/2=200 Alt sınır 125+200= 325 olmalıdır.
2 Test durumunda normal değerler 200-800-olarak ele alındığında 800-200=600 600/2=300 Alt sınır 200+300= 500 olmalıdır.
Bu değerlerin altında olan sonuçları ona göre değerlendirerek gerekirse dışarıdan verilebilir.

EKSİKLİĞİNDE BİRİNCİ DERECEDE SORUMLU OLDUĞU HASTALIKLARI DA ŞÖYLE SIRALAYABİLİRİZ:

  • Pernisiyöz anemi
  • B 12 kalıtsal hastalığı

İkinci derecede etkili olduğu hastalıklar

  • Kanda Homosistein yüksekliği ( Kalp hasta. Etkeni )
  • Makuller yozlaşma
  • Zona

B 12 yetersiz alındığında sadece bu hastalıklar değil Bağışıklık sistemini etkileyerek birçok istenmeyen hastalığa da davetiye çıkarır. İhmal etmeden bu değerler civarında kan tablomuzu düzenleyerek daha sağlıklı olmak mümkün olacaktır.