Paylaş
Migreni kronik bir hastalık olmaktan çıkaran endoskopik migren ameliyatı için hastalarımızı bekleyen hazırlık aşamaları 2-3 hafta öncesinden başlıyor.
Auralı, aurasız migren ve gerilim tipi baş ağrıları olan hastaları kalıcı migren cerrahi tedavisine şöyle hazırlıyoruz…
Muayene
Bir nöroloji uzmanı tarafından migren ya da gerilim tipi baş ağrısı tanısı konan hastaların ameliyata uygunluk muayenesi plastik ve estetik cerrahi uzmanı tarafından gerçekleştiriliyor.
30 ila 60 dakikada tamamlanan muayenede, daha önce çektirilen EMAR, EEG, EMG, tomografi gibi tetkik sonuçlarını yanlarında getirmesini istiyoruz.
Hastanın genetik yatkınlığı, ne kadar süre migren ağrısı yaşadığı, ilaçlara verdiği tepkiler, migren ağrısının sıklığı, şiddeti ve süresi, ağrı bölgesi gibi hastalık öyküsünün birçok detayı masaya yatırılıyor. Birçok hasta ağrının başladığı değil, ağrının yayıldığı bölgeyi biliyor.
Ameliyat için önemli olan ağrının başlangıç bölgesinin tespiti. Gerekli gördüğümüzde bunun için botoks testi uygulayarak hastanın 1 haftada verdiği yanıtı ve sonrasını gözlemliyoruz.
Muayene sırasında bütün verileri değerlendirerek hastamızın ameliyattan fayda görüp görmeyeceğini tespit ediyoruz. Endoskopik migren ameliyatından tedavi görecek hasta profilinin, şu ana kadar bütün uygulanan bütün tedavi yöntemlerinden sonuç alamayan hasta profili olduğunu belirtmemizde yarar var.
Ameliyattan 3 hafta önce
Ameliyatına karar verdiğimiz hastalarımızın bir kısmı sigara kullanmaktadır. 20 gün öncesinden sigarayı bırakmalarını istiyoruz.
Sigarayı geçici olarak bırakmayan hastalarımızın ameliyat yarası daha geç iyileşebilmekte; alın, şakak ve burun migreni operasyonu olacaksa, iyileşme döneminde göz çevresinde morluk ve şişlikler daha uzun süre kalmaktadır. Bu nedenle ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası bir süre sigara içilmemesi gerekir.
Ameliyattan 2 hafta önce
Endoskopik teknik ile gerçekleştirilen migren cerrahi operasyonuna 2 hafta kala, diyet çayı, diyet destek kapsülleri, e vitamini, ödem azaltan arnika, omega 3 ya da balık yağı ürünleri kullanılmamalı.
Ameliyat günü
Ameliyata girmeden önce hastaların rutin kan testleri yapılır. Kalp kardiyogramları çekilir ve anestezi konsültasyonları gerçekleştirilerek operasyona hazır getirilir.
Ameliyattan önce kullanılabilen ilaçlar
Hem migreni hem de diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi kronik rahatsızlıkları olan hastalarımızın, bu rahatsızlıkların tedavisinde kullandıkları reçeteli ilaçları ameliyat gününe kadar kullanmalarında bir sakınca yoktur.
İstanbul dışından gelecek hastalar
İstanbul dışından gelecek hastalar için de aynı hazırlıklar söz konusudur.
Ameliyattan 1 ila 2 gün önce İstanbul’da olmalarında yarar vardır. Yanlarında mevsime uygun kıyafet getirmelerini tavsiye ediyoruz.
Çantaları mümkünse 5 kilogramı geçmesin. Çünkü ameliyat sonrası hastalarımızın zorunlu olmadıkça eğilip ağır bir eşya kaldırmalarını istemiyoruz. Refakatçisiyle gelmeleri halinde hastamızı ameliyat sonrası hemen taburcu edebiliyoruz.
Gelecek haftaki yazımızın konusu, “Migren ameliyatı olan hastalar nasıl iyileşiyorlar?”
Sevgiyle, sağlıkla kalın…
Paylaş